Afstand: 26 kilometer

Waar: Elburg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Parkeerplaats langs de Drontermeerdijk, vlak bij de brug naar Elburg

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats aan de Drontermeerdijk door de bossen van Reve-Abbert en Roggebotzand. Via Landgoed Roggebosstaete en nog meer meer bos wordt de wandeling met uitzicht op het Randmeer afgesloten.

Beoordeling: 7

Aan de Drontermeerdijk wordt een parkeerplaats gevonden en kunnen de wandelschoenen worden aangetrokken voor de wandeling door de jongste provincie van Nederland. Vanaf het startpunt gaat de route in de richting van Reve-Abbert, een bosgebied beheerd door Staatsbosbeheer. Tot 1958 stond dit gedeelte van Nederland nog onder water. Op de drukke vaarroute die hier in de toptijd van de Hanzesteden tussen Elburg, Kampen en steden aan de Oostzee is menig vrachtship  op een van de zandplaten vastgelopen of erger nog in de woeste wateren vergaan.

Op een zonnige dag als vandaag lijken dergelijke spannende verhalen ver weg. In een ontspannen stemming wordt het brede grindpad door de Randmeerbossen gevolgd. Na het oversteken van de Hanzelijn gaat het grindpad en smallere graspaden verder door het bos. Voor wie zin heeft kan de picknick worden aangevuld met wilde bosaardbeien.

De wandeling volgt een van de lange rechte vaarten. Het is hier even oppassen voor de grote hoeveelheid brandnetels en de metershoge berenklauw, maar dan blijkt ook nog het pad van de route dichtgegroeid te zijn en moet er een stukje terug gewandeld worden en er een alternatief pad gezocht worden.

Tweede knelpunt in de route is de oversteek van de Hanzeweg. Met een beetje creatieve invulling wordt er een veilige oversteek gevonden en kan er verder gewandeld worden in het Roggebotzand. Na weer een redelijk lang recht pad langs het water maakt de route een korte omweg via het kabouterbos. Het kind in de wandelaar kan hier naar harteloos een melodietje draaien en een dansje maken.

Na het dansje en een picknick in een kabouterhuisje (of koffie op het terras van het pannenkoekenhuis) wandelt de groep naar het keerpunt van de wandeling. Via nog een paar graspaden met kniehoog gras komt ‘Landgoed Roggebotstaete’ bereikt. Na uitzicht op de grote broeikas en een paar waterpartijen komt het Randmeer weer in zicht.

Het gaat in de richting van de Roggebotsluis en daarna weer het bos in van Reve-Abbert. Het is nog even stug volhouden op het laatste stuk van de wandeling, met weer het blik op het water. Opgelucht ademhalen wanneer de eindstreep van de wandeling wordt gehaald.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: mooie stukjes worden afgewisseld door minder boeiende stukjes, maar wel fijn gewandeld.

Ps. het is ook mogelijk om de auto te parkeren op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, aan de Abbertweg.

 

Facebooktwitter