Afstand: 4 kilometer, 2 kilometer en 4 kilometer

Waar: Soest (Nederland)

Gpx bestand beschikbaar (deel  1, deel 2 en deel 3)

Startpunt: parkeerplaats in Soest

Samengevat: Drie uiteenlopende wandelingen in de omgeving van Soest. De eerste gaat over ‘de Paltz’, de tweede over een deel van de oude vliegbasis Soesterberg en de laatste over de Eng.

Beoordeling: 7

Vandaag is de wandelbestemming Soest. Voor de eerste wandeling wordt de auto geparkeerd net buiten het Nationaal Militair Museum. Vanaf de kleine parkeerplaats gaat het langs het toegangshek ‘het wandelgebied van ‘de Paltz‘  op.

Door een haag van bomen volgt de wandeling de paaltjes en slingert door het bos in de richting van de galerie. Omdat het nog ruim te vroeg voor de openingstijd is, beperkt de kunstroute  zich tot de beelden die buiten staan. Vanaf de galerie gaat de route verder in de richting van het doolhof met de kluizenaarsgrot. De groep laat het gps-apparaat bij de ingang liggen om niet de route te verklappen. Na de puzzeltocht door het doolhof wandelt de groep verder. Er wordt nog even stilgestaan bij het veld waar een ree zich in het hoge gras verstopt maar zo nu en dan de kop even boven het maaiveld uitsteekt om de wandelaars toch in de gaten te houden.

Nog een klein klimmetje met een wijds uitzicht over een klein deel van de Utrechtse Heuvelrug, en dan is het nog een paar meter voor de wandeling wordt afgerond.

Na de wandeling over landgoed ‘de Paltz’ worden nog even kort de benen gestrekt voor een kort rondje over de voormalige vliegbasis ‘Soesterberg‘.  Nu de vliegbasis geen dienst meer doet is het gebied vrij voor wandelaars, fietsers en vogels. Tijdens het broedseiszoen (van 15 maart tot 15 augustus) is de startbaan echter gesloten dus na een korte wandeling is het tijd om de wandelschoenen even in de pauzestand te zetten.

Na de pauze (en het verplaatsen van de startlocatie) komt de wandelgroep in beweging voor het laatste wandelrondje van de dag. Het is even zoeken maar dan wordt het schelpenpad gevonden dat dwars door de velden en in de richting van de grafheuvel ‘het engebergje’ gaat, een oude grafheuvel uit de late steentijd. Met ‘de Windhond‘, een oude stellingkorenmolen op de achtergrond maakt de groep het rondje via het station Soest terug naar het beginpunt van de middagwandeling.

Algemeen oordeel van de wandelgroep over de wandelingen: mooie stukjes in de omgeving van Soest.

Facebooktwitter