Afstand: 10 kilometer

Waar: Monsal Head (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling over een deel van de Monsal trail (dus mooi vlak), langs de rivier de Wye door een natuurreservaat en na de steile klim door de velden terug. Voor wie wil kan een stukje door een oude spoorwegtunnel lopen (dit is extra in de route, aan het begin van de route is een tunnel en onderweg is nog een tunnel. Aan de andere kant van de tunnel wel omkeren om weer op de route te komen).

DSCF1453

Als laatste wandeling van deze wandelweek in ‘the Peak District’ hebben we een route gekozen die deels mooi vlak is maar ook nog een laatste klim bevat. Het weer blijft ook vanmiddag grijs, maar het blijft vooralsnog gelukkig wel droog. De auto parkeren we op de parkeerplaats aan het begin van de wandeling (gelukkig hebben we nog wat losse ponden over voor de parkeermeter). Drie uur moet genoeg zijn voor het maken van deze wandeling.

Het eerste gedeelte gaat direct heuvelaf, dus aan het eind van de wandeling moeten we hier weer naar boven, een goed vooruitzicht. We steken de brug over en volgen de ‘Monsal trail’ meer dan een kilometer. We komen langs een oude molen (nu omgebouwd tot privé-appartementen) waar in de 19-eeuw katoen werd gesponnen voor de kant-industrie. In ‘the apprentice house’ werden de wezen ondergebracht die in de fabriek werkten.

We steken de rivier over bij de brug (niet te hard stampen want dan wiebelt de brug gevaarlijk). Ondanks dat het de afgelopen tijd regelmatig geregend heeft, is het pad droog genoeg om onderlangs te volgen. Als het pad overstroomd is, loopt er bovenlangs de rotsen een alternatieve route.

DSCF1436

Het gedeelte langs de rivier is natuurreservaat. De hoge rotswanden en combinatie met de rustig stromende rivier zorgen voor een bijzondere omgeving. We volgen de slingerende rivier tot aan de bebouwing. Hier verlaten we het pad langs de rivier en klimmen via een trap terug naar de ‘Monsal trail’.

DSCF1441

Dan blijkt dat we in plaats van dit vlakke pad gaan volgen gelijk de volgende trap op moeten die na ongeveer 20 treden overgaat is een eindeloos lijkende klim door het veld. Tegen de tijd dat de kuiten er genoeg van beginnen te krijgen bereiken we de eerste stile. De meest nieuwsgierige koe uit het veld bekijkt hoe we over de stile klimmen en door het volgende veld verder naar boven ploeteren.

Bij de volgende stile hebben we dan toch echt de top van de klim bereikt en kunnen we door het veld verder lopen, bij een paar huizen door de voortuin (is de officiële route) en door een volgend veld verder. Dit is een iets minder mooi gedeelte van de route, de drukke A6 zorgt voor  een storend achtergrondgeluid.

Het pad begint nu steil te dalen, en via een ‘bridle way’ (goed uitkijken waar de voeten worden neergezet, veel losliggende stenen) komen we weer op de ‘Monsal trap’ uit. Het pad dat we aan het begin van de wandeling soepel naar beneden zijn gelopen, moeten we nu dan toch weer naar boven klimmen. Bovenaan de klim hebben we de parkeerplaats bereikt. Nog even de schoenen wisselen en precies binnen de tijd van het parkeerkaartje klaar voor vertrek naar huis. Een mooie afsluiting van de week.

Ps. Bij de parkeerplaats aan het begin van de wandeling is ook een restaurant. Onderweg zijn er geen mogelijkheden voor koffie of wat te eten. Wel bankjes geschikt voor een picknick. Met een beetje doorstappen en voldoende tijd voor het maken van foto’s, hebben we de route binnen drie uur afgelegd.

Facebooktwitter