Afstand: 7 kilometer en 3 kilometer

Waar: Emmeloord en Nagele (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar (deel 1 en deel 2)

Startpunt: zie afsluiting

Samengevat: Twee wandelingen in Flevoland. Van een zandwinput naar een natuurgebied en de plaats waar de dijk is dicht gemaakt om de drooglegging van de Noordoostpolder mogelijk te maken.

Beoordeling: 6,5

Voor vandaag is de Wellerwaard, het jongste natuur- en recreatiegebied van de Noordoostpolder, gekozen als startpunt voor de wandeling. Vanaf de parkeerplaats steekt de route de weg over in de richting van Casteleynsplas. Het is een voormalige zandwinput en nu de grootst plas van de Noordoostpolder. Er loopt maar een wandelpad rond het water dus verdwalen ligt niet voor de hand.

Nadat het pad om het water is gevolgd (nadeel is het constante geraas van de snelweg op de achtergrond) steekt de route weer de weg over en volgt het de verharde weg langs de Wellerwaard in de richting van het Burchttocht gebied.

In dit natuurgebied is de keuze aan wandelpaden beperkt. Na het oversteken van het bruggetje en langs het waarschuwingsbord wordt het brede fietspad gevolgd. Onderweg worden er een paar bankjes overgeslagen. Net voorbij het wildrooster wordt een zandpad gevonden voor de terugweg.

Geen smal zandpad maar een brede zandweg. De route steekt een tweede brug over en volgt het smalle grindpad in de richting van het beginpunt van de wandeling. Via een vissteiger en langs het terras wordt de parkeerplaats bereikt.

Voor de tweede wandeling van de dag wordt een plekje op de parkeerplaats aan de dijk gevonden (let op: op mooie zomerdagen zal het lastig zijn hier een plekje te vinden). Met het Schokkerstrand aan de linkerhand wordt het fietspad, dat tussen water en dijk ligt, gevolgd. Zonder problemen wordt het eerste veerooster over gestoken en gaat het met de wind vol in het gezicht in de richting van Urk. Na bijna anderhalve kilometer wordt het tweede veerooster bereikt. Deze blijkt voor de wandelaar een te grote uitdaging te zijn en er wordt besloten te draaien en terug te wandelen. Nog even stilstaan bij ‘het sluitgatmonument‘. Dit is de markering van het punt waar op 13 december 1940 de dijk is gesloten en het gebied drooggepompt kon worden en de Noordoostpolder is ontstaan.

Vanaf het monument is de finishlijn al te zien. De wandeldag wordt, buitendijks,  afgesloten op het terras van Pier 16.

Ps. Wandeling 1 start op de parkeerplaats van ‘bij ons in de Wellerwaard’, Friesepad 4a, 8305 AZ Emmeloord. Wandeling 2 start op de parkeerplaats bij ‘Pier 16’  Schokkerhaven 1, 8308 PX Nagele.

Facebooktwitter