Afstand: 4 kilometer, 8 kilometer en 5 kilometer

Waar: ‘t Harde en Dronten (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar (deel 1, deel 2 en deel 3)

Startpunt: drie locaties

Samengevat: Drie verschillende wandelingen op een wandeldag, met een bezoek aan de tuinen van A.Vogel, uitzicht op een zandverstuiving en door de velden van een landgoed in de jongste provincie van Nederland.

Beoordeling: 7

Voor de eerste wandeling van de dag worden de schoenen aangetrokken op de zanderige parkeerplaats met uitzicht op de tuinen van A. Vogel. Na kort overleg wordt besloten om de wandeling af te sluiten met een rondje langs de bloeiende bloemen maar eerst de kilometers door het bos te gaan maken. De route steekt het lange rechte en brede zandpad op en houdt de tuinen in de linker ooghoek.

De wandeling volgt vooral de brede zandpaden over het landgoed. Twee keer goed uitkijken bij het oversteken van het fietspad en het nodige stof doen opwaaien in het mulle zand voor de tuinen weer in zicht komen. Nog een paar slingerende bewegingen tussen de bloemenvelden door voor er een punt achter de eerste wandeling van de dag wordt gezet. Geen grote inspanning, maar wel een ontspannend rondje.

Voor de tweede wandeling wordt er een nieuwe startlocatie gevonden, aan de rand van een woonwijk van ‘t Harde. Na het oversteken van de weg wordt het eerste zandpad gevonden en gaat de wandelgroep zingend op pad. De route volgt verschillende brede en soms ook smalle zandpaden, steekt een stukje heide over, gaat langs de vijver van het waterbedrijf (in deze tijd van het jaar voorzien van bloeiende waterlelies) en komt dan uit bij de zandverstuiving van ‘de Haere’. Vandaag laat de route de grote zandbak links liggen en trekt met een paar omtrekkende bewegingen weer in de richting van het startpunt.

Nog meer zandpaden, een paar laag overvliegende vogels en op de achtergrond het gebrom van de A28 voor de finish wordt bereikt en het zand uit de wandelschoenen geschud kan worden. De wandelgroep is unaniem over de wandeling: misschien niet de meest spectaculaire wandeling maar afwisselend en zeker de moeite waard.

Na een korte pauze gaat de groep op pad naar de derde startlocatie van vandaag: de Roggebotstaete. De route wordt hier niet bepaald door paaltjes maar door de gemaaide paden in het hoge gras. Langere rechte paden worden op een paar plekken afgewisseld met slingerende maaibewegingen en dus kronkelende wandelpaden. Na een kort rondje door het groen wordt de wandeldag afgesloten. Voor wie een langere wandeling wil maken door de polder met een oversteek over het landgoed kan de wandeling ‘Bos en water‘ volgen.

Ps startpunt van de eerste wandeling is Eperweg 3-5, 8084 RB ‘t Harde, de tweede wandeling start aan de Brandweg in ‘t Harde. Het laatste startpunt van de dag is Vossemeerdijk 6, 8251 PN Dronten.

Facebooktwitter