Afstand: 8 kilometer

Waar: Hope (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een mooie wandeling met een echte klim. Het hoogste punt op 464 meter boven de zeespiegel. Totaal aantal stijgingsmeters van de wandeling 585 meter. Op een heldere dag kun je het hele dal overzien, inclusief een mooi uitzicht op Ladybower Reservoir. Wel veel wind op de top.

DSC_0748

Bij vertrek vanmorgen uit Bakewell hangen er dreigende donkere wolken in de lucht. Maar de voorspellingen zijn een ‘mooie zonnige herfstdag’ dus gokken we het er op en gaan in de richting van Hope om een wandeling naar de top van Win Hill te maken.

Onderweg vallen de eerste spetters regen, maar tegen de tijd dat we in Hope zijn aangekomen is het droog en schijnt de zon. Voor de zekerheid nemen we toch de paraplu maar mee.

Vanaf de parkeerplaats (nog even geworsteld met de parkeerautomaat) gaat de wandeling direct in de richting van Win Hill. Na de eerste stile begint het pad ook direct te klimmen. Het eerste gedeelte is nog goed te doen, maar eenmaal door het grote hek begint de klim dan toch echt.  Het is een uitgesleten pad omhoog met veel stenen, dus goed uit kijken waar de voeten worden neergezet.  Om van het uitzicht te kunnen genieten, moet er wel even gestopt worden (goed excuus om weer op adem te komen). Ondertussen merken we ook dat er meer wind staat dan we in het dorp hebben gevoeld. De jas blijft dus vandaag, ondanks het zonnetje, lekker dicht.

Na een kwartier stug te hebben geklommen moeten we rechtsaf. Hier, uit de beschutting van de heuvel is de wind nog beter te voelen. Gelukkig lopen we de route met de klok mee, en vandaag betekent dat ‘wind in de rug op het open gedeelte van de wandeling’. Het hoogste punt van het rondje is nu al goed te zien. Zijn nog wel een paar hoogtemeters om te overwinnen.

Onderweg staan we nog een paar keer stil. Op een redelijk heldere dag als vandaag, kun je door de verschillende valleien  kijken en is er prima uitzicht op Ladybower Reservoir.

DSC_0758

We houden het tempo er op dit redelijk vlakke stuk er goed in en met de wind in de rug is het laatste steile klim gedeelte van de route al snel bereikt. Ook in dit gedeelte blijft het goed uitkijken waar je de voeten neerzet, veel stenen, plassen en richeltjes om over te struikelen.

DSC_0765

Omdat we er nu toch zijn, het weer goed is en we ook benieuwd zijn naar het uitzicht vanaf de top besluiten we de klim tot aan de top te maken. Op dit stuk van de wandeling is helemaal goed te voelen hoe de wind trekt en duwt. Maar met de wind in de rug is het goed te doen.

Het uitzicht helemaal op de top is geweldig. Foto’s maken is een stuk lastiger, lang genoeg de camera stil houden is hier echt een uitdaging, net als het in bedwang houden van de sjaal. Het voelt als minstens windkracht tien hier bovenop de top.

Vanaf de top lopen we een klein stukje dezelfde route terug maar slaan dan toch links af voor de afdaling. Het gaat behoorlijks steil naar beneden. Naar beneden lopen blijkt dan minstens net zo inspannend te zijn als naar boven. We maken maar een paar extra bochten in de route om veilig beneden te komen. Als we eenmaal het steile afdalen overwonnen hebben is het nog een rustig stukje uitlopen naar de parkeerplaats.

Ps. Door het hoogte verschil heb je geweldige uitzichten. Hou er wel rekening mee dat het weer hier binnen 5 minuten om kan slaan van zonnig naar stortbui. Gelukkig bleef het vandaag de hele route droog.

Facebooktwitter