Afstand: 14 kilometer

Waar: Rijssen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: station Rijssen, Stationsdwarsweg 1, 7461 AR Rijssen

Samengevat: Een wandeling door de velden bij Rijssen, door de waterbuffer Dakhorst en langs de Regge.

Beoordeling: 6,5

Terwijl de trein met een beetje moeite weer op gang komt voor het vertrek (volgens dienstregeling), is de wandelgroep bijna klaar voor de start van de wandeling vanuit Rijssen. Het eerste deel van de route volgt de verharde wegen de bebouwde kom uit, in de richting van het groen.

De wandeling volgt een deel het ‘Marskramerspad’. Het is even twijfelen, maar het het pad dwars door het maisveld ziet er behoorlijk ingelopen uit, dus gaat kan er rustig doorgewandeld worden. Nog wel even voorrang verlenen aan een overstekende ree. Voor wie al de moed in de schoen heeft laten zakken, staan er een paar stoelen in het gras, met de uitnodiging in onvervalst dialect om rustig te gaan zitten.

Na de brede zandweg door het bos gaat de wandeling verder over de verharde weg in de richting van de waterbuffer ‘Dakhorst’. Vandaag wordt het fietspad gevolgd omdat tot 1 juli het pad door het gras afgesloten is om de vogels in het broedseizoen genoeg rust te geven.

Bij de brug over de rivier, slaat de wandeling nog een keer links af om daarna het smalle zandpad over de over van de rivier te gaan volgen. Zonder moeite past de wandelgroep het marstempo aan aan het rustige ritme van het water.

Bij de doorgaande weg gaat het pad een paar treden naar beneden om over een drijvend vlonder (met de waarschuwing: ‘variabele doorloophoogte’ zonder kleerscheuren of een nat pak) veilig de andere kant van de doorgaande weg te bereiken. Weer een paar treden omhoog en dan rechtsaf het pad op met nog een keer uitzicht op het water.

Na het lange rechte pad over het gras, slaat de route links af langs de werf van de ‘Enterse Zomp‘ en ‘de Pelmolen‘, een achtkantige stellingmolen en ooit een van de drie belangrijkste industriemolens van Twente. Voor het laatste deel van de wandeling slingert de route door de woonwijk terug naar het station.

Algemeen oordeel van de wandelgroep is dat de paar mooie stukken (het Marskramerpad, de doorsteek door de waterbuffer en langs de oever van de Regge)  afgewisseld worden met relatief veel veel verharde weg en bebouwde kom. Geen slechte wandeling maar ook niet favoriet.

Ps. Onderweg is er weinig gelegenheid voor een kopje koffie. In Rijssen is er meer keuze.

Facebooktwitter