Afstand: 14 kilometer

Waar: Nijkerk (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Station Nijkerk, Willem Alexanderplein 16, 3862 CE Nijkerk

Samengevat: Een wandeling vanaf het station Nijkerk. Eerste deel van de wandeling gaat veel door de bebouwde kom en over verharde wegen. Tweede deel gaat vooral door het groen en over zandpaden. Inclusief een doorsteek over ‘Landgoed Hell’.

Beoordeling: 7

Precies volgens dienstregeling stapt de wandelgroep uit op het station van Nijkerk voor de wandeling over het klompenpad. De eerste routemarkering is op het stationsplein eenvoudig opgemerkt. Verderop wordt het vinden van de routeaanwijzingen een grotere uitdaging, vooral omdat een paar stickers geen richting aangeven. Er wordt soms op goed geluk gekozen.

Na verschillende omtrekkende bewegingen door de woonwijk komt dan toch eindelijk meer groen in zicht. Bij ‘Landgoed Balkenschoten’ wordt het eerste zandpad gevonden. Via een verscholen wandelpad en een paar overstapjes gaat de route verder. Even goed uitkijken bij het oversteken van de doorgaande weg, voordat het volgende zandpad wordt gevonden.

Na het zandpad gaat het verder over het asfalt. Pas bij de ‘Vossepoel’ wordt er weer een onverhard pad gevonden. In de schaduw van de bomen slingert de wandelgroep door het groen naar de Kruishaarse berg. Deze verhoging in het landschap (zes meter boven de omgeving en viertien meter boven NAP) was in de tijd dat er geen bos stond een duidelijk herkenningspunt in de uitgestrekte en verstuivende heidevelden.

De wandelaar hoeft de heuvel niet te overwinnen, maar kan ontspannen verder wandelen. Na nog meer zandwegen en een stukje verharde weg slaat de route linksaf. Via ‘Landgoed Hell’ en een hele verzameling bospaadjes trekt de wandeling verder. Hier en daar afgewisseld door een stukje verharde weg.

Op het kruispunt (net voorbij de manege) geeft de routemarkering aan dat de route rechts af gaat. Na het bekijken van het kaartje ziet de wandelgroep dat je ook gewoon rechtdoor kunt lopen en dan iets verder op de route weer oppikt. Dat scheelt een lusje. Na overleg wordt besloten, toch rechts af te gaan en de hele route te volgen.

Via een paar weilanden en een paar bruggetjes en nog meer weilanden gaat de route verder in de richting van het startpunt. Met nog een minuut op de klok voor de trein vertrekt, checkt de wandelgroep in op het perron. Instappen en uitblazen.

De wandelgroep is het er over eens, het eerste deel van de wandeling is niet echt boeiend, te veel bebouwing en asfalt. Vanaf ‘de Vossepoel’ wordt de wandeling groener en mooier, het favoriete deel is het stukje over ‘Landgoed Hell’. Wanneer ook nog de extra lus wordt gelopen zijn er zelfs een paar onverwachte bruggetjes.

Ps. onderweg is er geen gelegenheid voor koffie of thee, tenzij meegebracht in de rugzak.

Facebooktwitter