Afstand: 11 kilometer

Waar: Soest (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Parkeerplaats Zonnegloren, Soesterbergerstraat 125c, 3768 MC Soest

Samengevat: Afwisselende wandeling door de bossen rond de Korte en Lange Duinen in Soest. Tijdens de wandeling genoeg mogelijkheden om veel zand in de schoenen te verzamelen.

Beoordeling: 8,5

Tussen Soest en Soestduinen liggen de Korte en Lange Duinen, de wandelbestemming voor vandaag. Op het terrein waar jaren geleden het sanatorium Zonnegloren stond is het startpunt van de wandeling. Over een van de lange rechte lanen (de lanen symboliseren de zon) wordt er in een rustige pas in de richting van de eerste grote zandbak gewandeld: de Korte Duinen. De duinen zijn ontstaan in de laatste IJstijd en sins 1997 een aardkundig monument.

Omdat de temperatuur op een zonnige dag met een strak blauwe lucht snel op kan lopen, wordt besloten de zandbak vandaag links te laten liggen en de schaduwrijke bospaden te volgen. Met een ruime bocht om het stuifzand heen, trekt de route over een hele verzameling slingerende bospaden in de richting van de Lange Duinen.

Bij het oversteken van de doorgaande weg is het even goed uitkijken, maar dan gaat de route weer over rustige wandelpaden. Ook bij de Lange Duinen wordt besloten over de bospaden te wandelen en de hitte van de zandverstuiving zo veel mogelijk te vermijden. De loofbomen worden afgewisseld met naaldbomen en hier een daar een klein stukje heide.

Nog een keer de doorgaande weg oversteken om via het verharde fietspad aan het laatste stukje van de wandeling te beginnen.

Vanaf het fietspad nog een bospaadje voor het startpunt van de wandeling weer in zicht komt.Terug op de parkeerplaats worden de wandelschoenen uitgeklopt. Winnaar van de dag is de wandelaar die een bergje van meer dan 5 centimeter zand uit de wandelschoenen weet te laten vallen.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: afwisselende wandeling die op een zonnige dag een beetje Frans aanvoelt.

Ps. de route gaat vooral over de randjes van de Korte en Lange Duinen. Het voordeel op een warme dag is dat er veel in de schaduw gewandeld kan worden. Afgezien van een paar kleine stukjes verharding gaat bijna de hele wandeling over het zand. De route is een variatie op de uitgezette wandeling met de oranje paaltjes.

Facebooktwitter