Afstand: 8 kilometer

Waar: Pilsley (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een afwisselende wandeling, langs Chatsworth House. Aan het eind nog een steile afdaling gevolgd door een kuitenbijtende klim. Prachtige uitzichten.

dsc_0522

 

De tweede wandeling van vandaag begint in het kleine dorp Pilsley, niet ver van Bakewell. De wandeling die we hebben uitgezocht is 6 mijl lang, dat moet nog te doen zijn na de wandeling van vanmorgen.

We parkeren de auto bij de ‘farm shop’, eigenlijk alleen voor klanten, maar er staat nog koffie op het programma in de tea room, dus het lijkt ons geen probleem. We moeten nog even de weg oversteken, want de beschrijving van de route begint bij de ‘Devonshire Arms’. Vanaf de ‘Devonshire Arms’ gaat de weg direct al omhoog en laten de kuiten zich direct even voelen. Maar de zon schijnt, dus wie doet ons wat?

Na een paar stiles en velden, steken we weer de weg over. De route beschrijving geeft een beetje ruimte voor een andere uitleg, dus even goed kijken waar het pad richting Edensor loopt. We gokken het erop dat het door het hek is en heuvel af. Of het helemaal de juiste route is geweest, betwijfelen we, maar met een paar slingers weten we toch bij Edensor uit te komen (de kerktoren helpt een handje).

We laten vanmiddag de tea room rechts liggen en beginnen direct aan de klim om de heuvel over te komen, richting de rivier en Chatsworth House.

Op de top van de klim een mooi uitzicht over de rivier en op het huis. De route van vanmiddag maakt de oversteek over de rivier en slaat dan links af het park in.

dscf1274

 

In het park loopt het relaxt. Een mooi vlak wandelpad. Nog een snelle blik op ‘Queen Mary’s Bower’ (volgens de overlevering de favoriete plek van Mary, Queen of Scots, om buiten te zijn toen zij gevangen zat op Chatsworth). In een soort van slenter tempo zetten we de wandeling voort. De wandeling van vanmorgen zit toch nog diep in de benen.

In het park, met de loslopende schapen en herten is het onrustig met al het gebulder van de herten op de achtergrond.

dsc_0590

 

Via een ‘kissing gate’ speciaal ontworpen voor rolstoel gebruikers verlaten we het park. Via Baslow (en de cricket club die nog leden zoekt) komen we terug op het pad door de velden. De route gaat hier weer omhoog. En nu is de snelheid er echt uit. Een paar wandelaars die een klaphek voor ons open houden vragen waar we nog helemaal naar toe moeten. “Pilsley” is ons antwoord. Het antwoord “dat is nog een hele wandeling”, doet ons de moed in de schoenen zaken. Maar terug gaan is ook geen optie, dus toch maar door, de koffie in de tea room wacht immers nog.

Nog een paar stiles over en dan is het laatste stukje in zicht. Een steile afdaling, nog te doen. Maar de klim aan de overkant van de weg ziet er minder uitnodigend uit. We weten toch weer boven te komen. Nog een veld over en we zijn terug in Pilsley. De oversteek terug naar de ‘farm shop’. Blijkt de tea shop om 17.00 uur dicht te gaan. We hebben dus nog precies 14 minuten voor koffie. Maar met engelse vriendelijkheid weet de serveerster ons te verzekeren dat het nog niet te laat is voor koffie. Toegegeven, die smaakt nu geweldig.

Ps. de wandeling is te combineren met ‘stile in stijl’ tot een wandeling van 15 kilometer en twee tea rooms.

Facebooktwitter