Afstand: 10 kilometer

Waar: Bilthoven (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: station Bilthoven, Soestdijkseweg Noord 301, 3723 HA Bilthoven

Samengevat: Een wandeling van station Bilthoven naar station Den Dolder. Door het groen van het Utrechtse landschap. Veel zandpaden en groen. Wel even uitkijken bij het stukje over de drukke doorgaande weg.

Beoordeling: 7

Terwijl de stoptrein Utrecht – Zwolle wegboemelt, manoeuvreert de wandelgroep zich met rugzak en al door het poortje (inclusief ‘blieb’ voor uitchecken). Het eerst deel van de wandeling gaat door de bebouwde kom. Na een elegante boog om het hek bij de ingang van het bos, kunnen de wandelaars zonder moeite stof doen opwaaien op het zandpad. Over een verzameling van bospaden wordt de route gevolgd door het gemeentebos van De Bilt.

Bij de doorgaande weg is het een kleine kunst om de oversteek te maken. Na een klein sprintje en een hink-stap-sprong over het fietspad kan de wandeling verder door het ‘Ridderoordse bos’. In dit natuurgebied worden percelen bos afgewisseld met het groen (en in deze tijd van het jaar ook de kleur van de bloemen) van velden. Lommerrijke lanen brengen de wandelaar weer naar het asfalt.

In een treintje wandelt de groep over de ‘Maartensdijkseweg’ verder. Met een korte stop in de berm om te bespreken of het tijd voor koffie op het terras dat tussen de bomen door te zien is. Besloten wordt om door te wandelen op zoek naar het pad dat het ‘Ridderoordse bos’ weer insteekt. Nog meer bospaden en een oversteek over een landgoed. De paden zijn hier vaak breed genoeg om drie wandelaars breed naast elkaar te lopen en een goed gesprek te voeren. Nog wel een keer goed uitkijken bij het oversteken van de doorgaande weg.

Met genoeg afleiding onderweg telt het gps-apparaat ongemerkt de kilometers weg en wordt verrassend snel het laatste klaphek van de wandeling bereikt. Dat valt met een bescheiden tikje achter de laatste wandelaar dicht.

Het laatste deel van de wandeling gaat weer over de verharde weg en door de bebouwde kom. Uitblazen op het het bankje op het perron van station Den Dolder en met nog ruim de tijd voor de wandelgroepdeelnemers per trein verder reizen, wordt de wandeling beoordeeld. Afgezien van vooral het verbindingstuk over de weg ongeveer halverwege de wandeling, waar het wandelen op de doorgaande weg niet als meest veilig is ervaren, een prima wandeling met veel groen. Pluspunt is dat een groot deel van de wandeling over zandpaden gaat.

Ps. De wandeling kan in tegengestelde richting (van Den Dolder naar Bilthoven) gewandeld worden. De wandelgroep heeft geen voorkeur voor de wandelrichting. Wanneer het station Den Dolder als vertrekpunt wordt gekozen is het adres: Centraalspoorweg, 3734 BE Den Dolder.

Facebooktwitter