Afstand: 34 kilometer

Waar: Nunspeet (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: terras van restaurant ‘Herberg Nuwenspete’, Ericaweg 3, 8072 PV Nunspeet

Samengevat: Startend vanaf het terras aan de rand van het bos bij Nunspeet, trekt de route dwars over de Veluwe naar de Hanzestad Hattem, waar de finish ligt op een tweede terras. Onderweg twee zwemgelegenheden, heel veel zandwegen over verschillende landgoederen met als kleine verrassing, midden in het bos, een kleine vijver met waterlelies.

Beoordeling: 7,5

Na een lunch op het terras, en een extra glaasje verse jus om de onvermijdelijke start nog even uit te stellen, is het dan toch tijd om de wandelschoenen in stelling te brengen voor een wandeling over de Veluwe. Het eerste deel van de wandeling gaat over asfalt en beton tot aan ‘de Zandenplas’.

Via de vijver met waterlelies op ‘Landgoed Tongeren’ gaat het over nog meer stoffige paden stug door. Op het achttien-kilometer-punt komt de wandeling langs een terras. De wandelgroep besluit het wandeltempo vast te houden in de wetenschap dat bij het zesentwintig-kilometer-punt de verzorgingspost staat.

Het stoffige zandpad wordt weer ingewisseld voor het verharde fietspad. Via de verschillende wandelpaden over ‘de Dellen’ trekt de wandeling in de richting van ‘het Heerderstrand’. Deze recreatieplas is ontstaan door het afgraven van zand voor de aanleg van de A50 terwijl ‘de Zandenplas’ zand leverde voor de aanleg van de A28.

Op de parkeerplaats van ‘de boswachterij Zwolse bos’ staan de vrijwilligers van de verzorgingspost nog geduldig te wachten. Voor de groep een welkome gelegenheid om wat bagage achter te laten, wat te eten en te drinken en de watervoorraad voor het laatste deel van de wandeling aan te vullen. Na de korte pauze kan aan het laatste deel van de wandeling begonnen worden. Als alternatief voor de wandelpaden dwars over de hei, volgt de route een paar slingerpaden in het bos.

Nog een paar lange rechte zandpaden (wat na een droge periode best zwaar lopen is nu de wandelaars minstens vijf centimeter in het zand wegzakken) voordat de bewoonde wereld van de Hanzestad wordt bereikt. Nog een klein stukje door het groen voor de finish op het terras wordt bereikt. Algemeen oordeel van de groep: afwisselende wandeling die op zijn tijd even in de kuiten bijt.

Ps. de wandeling kan ook andersom worden gelopen, het startpunt is dan “Herberg Molecaten’, Molecaten 7, 8051 PN Hattem

Facebooktwitter