Afstand: 15 kilometer

Waar: Haaksbergen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Lankheterbrug, Scholtenhagenweg 46, 7481 VP Haaksbergen

Samengevat: Een wandeling langs de Buurserbeek over ‘landgoed Het Lankheet’, over een stukje heide, dwars door het bijenveld en via de Oostendorper watermolen over het graspunt terug naar het startpunt.

Beoordeling: 8,5

Net buiten het centrum van Haaksbergen wordt het startpunt van de dagwandeling gevonden. Voorzien van gpx-route gaat de wandelgroep in de richting van de brug. Aan de andere kant van het water steekt de route het brede graspad dat de oever van de Buurserbeek volgt, op. In het tempo van het water kabbelt ook de wandelgroep voort. Vandaag is de puf voor een hoog beentempo thuis gebleven.

Bij de volgende brug wordt nog een keer het water overgestoken en gaat de wandeling, nog steeds in het rustige kabbeltempo in de richting van het landgoed. Slingerend over de zandpaden trekt de groep over ‘Landgoed Lankheet’. De grootste uitdaging op dit deel van de wandeling is de dikke boom die dwars over het wandelpad ligt. Aan een kant wordt de wandelaar geholpen met een opstapje, aan de andere kant is het een elegante afsprong die de wandelaar weer met de beide wandelvoeten op de grond moet zetten (tenzij de route in tegengestelde richting wordt gelopen, dan is het eerst een soepele beenzwaai die de wandelaar op de boomstam zet en een goed geplaatste afstap voor de afsprong).

 

Na het groen van het landgoed wordt een kleine oversteek over de hei gemaakt, voordat via de verharde weg een paar lange rechte stukken worden gewandeld voordat het ‘bijenbos’ wordt bereikt. De route steekt het terrein van de bijenvereniging dwars over voordat via het hek de weg weer wordt bereikt. Nog een klein stukje asfalt met Haaksbergen minder dan een kilometer weg, komt ook het eindpunt in zicht.

Bij de brug slaat de route weer het graspad langs de Buurserbeek op voor een omtrekkende beweging en een paar extra meters op de teller.

Via de Oostendorper Watermolen (een dubbele molen waarvan de geschiedenis ten minste terug gaat tot 1548) gaat het vol goede moed nog verder. Op een bankje bij de molen wordt een korte pauze ingelast (alternatief is het terras) voordat aan het laatste stuk van de wandeling met uitzicht op het water wordt begonnen.

Over de finish wordt nog kort de wandeling besproken. Het oordeel van de groep is unaniem. Mooie afwisselende wandeling. Geen grote uitdagingen in het afwisselende landschap. Klein minpuntje is het lange rechte stuk over het asfalt, maar al-met-al fijn gewandeld.

Ps. Bij de start (en finish) is er een terras en ook bij de watermolen is er gelegenheid voor een hapje en/of een drankje, afhankelijk van de openingstijden.

Facebooktwitter