Afstand: 12 kilometer

Waar: Leersum (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Rijksstraatweg 315, 3956 CP Leersum

Samengevat: Een wandeling door het bos, langs een graftombe en over het Leersumse veld. Inclusief een omweg die rekening houdt met het broedseizoen van de vogels. Wel een (kort) bezoek aan de vogelkijkhut met uitzicht over het water.

Beoordeling: 8

Na de wandeling langs ‘de eenzame eik‘ en over een aantal landgoeden rond Leersum is er nog tijd over voor een derde wandeling van de dag. Het mikpunt wordt het Leersumse veld. Voor vertrek nog even het overtollige zand uit de wandelschoenen schudden en er kan vertrokken worden.

Vanaf het startpunt klimt de wandeling naar de graftombe, een indrukwekkende toren die hoog boven het landschap uittorent. Via een hele verzameling meer of minder slingerende bospaden trekt de wandeling in de richting van de uitkijktoren ‘Uilentoren‘, genoemd naar de vier uilen die de wacht houden op de hoeken van de toren (een uil is een replica, het origineel is na een aantal omzwervingen terug geplaatst aan de voet van de toren en dus houden er nu vijf uilen de bezoekers in het oog).

Met een schuin oog op de beelden wordt de route verder gevolgd weer het bos in. Met steeds meer los zand als ondergrond komt wordt uiteindelijk de zandbak van het veld bereikt. Even uitkijken voor een slinger langs sjokkende koeien (ook zij passen zich blijkbaar aan de temperatuur aan) voordat het pad in de richting van het water wordt gevolgd.

Omdat het broedseizoen nog niet is afgelopen zijn de hekken vergrendeld en wordt het pad om het water heen gevolgd. Met nog tijd over voor een stop wordt besloten een korte pauze in te lassen en op het bankje van de vogelkijkhut neer te strijken.

Algemeen oordeel van de wandelaars is dat het een mooie afwisselende wandeling is. Wanneer er maar tijd is voor één wandeling is het lastig kiezen. Vandaag drie andere wandelingen gelopen, maar elk met een eigen charme.

Tijd om de voeten weer een beetje frisse lucht te geven en de dag met een drankje af te sluiten.

Ps. een deel van het Leersumse veld is tijdens het broedseizoen van april tot augustus gesloten. Deze wandeling gaat door het deel van het Leersumse veld dat het hele jaar open is.

Facebooktwitter