Afstand: 10 kilometer

Waar: Leersum (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Rijksstraatweg 315, 3956 CP Leersum (alternatief startpunt is de parkeerplaats bij ‘Landgoed Broekhuizen’, Broekhuizerlaan 2, 3956 NS Leersum).

Samengevat: Mooie afwisselende wandeling over een hele verzameling landgoederen en door bos en veld. Een paar kleine klimmetjes om even door te bijten. De meeste kilometers gaan over zandpaden. Twee keer een kleine uitdaging bij het oversteken van de doorgaande weg.

Beoordeling: 8

Na de ochtendwandeling vanuit Amerongen is er nog energie over voor een wandeling vanuit Leersum. Vanaf de parkeerplaats is het even zoeken om het smalle pad in de richting van de velden te vinden. Blijkt het pad langs de garages te gaan om via een hekje verder te gaan over een zandpad. Aan het eind van het pad steekt de route de paden van ‘Landgoed Broekhuizen’ op. Over het landgoed zijn meerdere wandelingen uitgezet. De route van vandaag volgt een klein stukje van een van de routes om vervolgens aan de achterkant van het landgoed een klompenpad op te steken.

In de schaduw van de grote bomen en met wijdse uitzichten over de velden slingert de route via de achterzijde van het huis (langs de vijver met waterlelies) in de richting van het volgende landgoed. Nog meer zandpaden en als verrassing een laag overvliegende specht.

Aan de andere kant van het groen wacht er (in ieder geval vandaag) een kleine uitdaging: veilig de drukke doorgaande weg oversteken. Na vier bijna-pogingen lukt het om met een klein sprintje (menig hardloper zou onder de indruk zijn van de sprintsnelheid die een wandelaar kan ontwikkelen) veilig de andere kant van de weg te bereiken en met een iets verhoogde hartslag verder te wandelen.

In dit gedeelte van de wandeling worden de meeste hoogtemeters gemaakt en is er tijd voor een theepauze bij het koepeltje (wel zelf de thee en toebehoren meebrengen). Met een iets minder zware rugzak gaat de wandeling over nog meer bospaden. Nog een spintje om de doorgaande weg over te steken en dan even ademhalen voor een steile klim tot aan de graftombe.

Het laatste deel is helemaal heuvel af, wat na de hele verzameling klimmetjes een ontspannen afsluiting van de wandeling is. Onverwacht snel komt de finish in beeld. Tijd om het stof af te kloppen en de voeten even te luchten.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: mooie (hoewel dat natuurlijk een kwestie van voorkeur is) en afwisselende wandeling. Veel rust en groen en hier en daar een stukje cultuur.

Ps. Onderweg zijn er weinig terrasjes, maar met een gevulde rugzak zijn er meer dan voldoende bijzondere picknick punten te vinden. Finish van de wandeling is wel bij een terras en er zijn nog meer horeca-opties in Leersum. De wandeling is een van de drie wandelingen van een wandeldag in het ‘Utrechts landschap’.

Facebooktwitter