Afstand: 3 kilometer

Waar: Sint Agatha (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Met net een wandeling door het Maasdal achter de rug, nog genoeg wandelenergie voor een korte wandeling. Het torentje van het klooster in Sint Agatha heb ik al een paar keer in de verte gezien. Vandaag maar een wandeling in de schaduw van het klooster.  Hiermee gaat de wandeling door de vierde provincie in de serie ‘vijf dagen – zes provincies’.

P1010151

Het oudste klooster van Nederland staat in Sint Agatha, gesticht door de kruisheren en het enige middeleeuwse klooster dat de reformatie overleefd heeft. Tijdens het zomerseizoen is een deel van het klooster toegankelijk voor bezoekers. Maar net te laat, dus wordt het een wandeling in de omgeving. Voor wie de wandeling wil combineren met een bezoek aan het klooster, vindt meer informatie op de website.

Voor de auto een parkeerplaatsje gevonden net buiten de bebouwde kom, klaar om nog een klein ommetje te maken. Onderlangs het klooster gewandeld en in de richting van de rivier. De asfaltweg gaat over in een zandpad en bereikt dan bijna de rivier. Even de tijd gecontroleerd en zoals altijd: ‘time flies when you are having fun’. Er is vandaag geen tijd meer voor een lange wandeling. Dus niet door de weilanden maar de weg volgen richting de dijk.

Een kleine bonus is de kolk met de waterlelies, inclusief een bankje om van het uitzicht te genieten. Vijf minuten tijd is er nog wel in het programma, dus even op het bankje een soort van droog plekje gezocht.

P1010155

Vanaf de kolk gaat de wandeling de dijk op. Bovenop de dijk is de toren van het klooster alweer te zien. Hemelsbreed is het maar een klein stukje. Omdat ik de wandeling te voet maak, zich er niets anders op dan gewoon de weg te volgen.

Eenmaal terug in de bebouwde kom, gaat de route langs het klooster en dan weer verder, over de Kloosterlaan, in de richting van de dijk. Ruim voor zonsondergang zit de wandeling erop.

P1010158

Ps. Tijdens de wandeling ‘Denkend aan Holland’ heb ik net Sint Agatha niet bereikt. Door op het keerpunt (op de dijk) de wandeling te combineren met ‘Rondje om het klooster’ haal je wel het klooster in een wandeling.

Facebooktwitter