Afstand: 1 kilometer

Waar: Skjåk (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats tussen Lom en Geiranger

Samenvatting: Korte wandeling tijdens een reisdag. Uitzicht op de waterval en over een brug die, volgens het informatiebord al in de 18e eeuw werd gebouwd.

Beoordeling: 7,5

Een rondreis door Noorwegen heeft onvermijdelijk een paar reisdagen in het schema. Op de route van Øyer naar Stranda wordt er een wandelstop gemaakt in Skjak. Op de parkeerplaats bij de ingang van het natuurpark worden de benen gestrekt voor een korte wandeling.

Vanaf het startpunt is het pad in de richting van de waterval snel gevonden. Op een veilige afstand van de afgrond maar met een goed uitzicht op het onstuimige water gaat het gestaag heuvel op.

Met alle afleiding van het water is binnen no-time de brug en daarmee het draaipunt van de wandeling bereikt. Midden op de brug nog even stilstaan om het opspattende water op de benen te voelen. Aan de andere kant van de brug staat nog een informatiebord. Blijkt dat de brug al sinds de achttiende eeuw mensen veilig de oversteek over het water heeft laten maken.

De weg terug gaat heuvel af zonder moeite. Nog even stil staan om bij een van de vele stapeltjes stenen een rotsblokje neer te leggen.

Via de indrukwekkende stenen trap worden de laatste meters van de wandeling afgelegd. Nog even goed de schoenen uitstampen voor het instappen en dan is iedereen er weer klaar voor. Met weer een frisse neus en een ervaring rijker kan de reis worden voortgezet. De ‘sky walk’ is de volgende stop. Deze stop was, hoe kort ook, zeker de moeite waard.

Ps. voor wie tijd heeft voor een langere stop, is er een kleine tea room. Je moet wel geluk met de openingstijden hebben.

Facebooktwitter