Afstand: 6 kilometer

Waar: Stranda (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: aan de voet van de gondel, Heusdalsvegen, Stranda

Samengevat: een wandeling net buiten Stranda. Uitzicht op de bergen (tussen de regendruppels door) en een paar verbaasd kijkende loslopende schapen.

Beoordeling: 6 (met 0,5 punt aftrek voor de regen)

Met de laaghangende bewolking en de gestaag vallende regen is het lastig een geschikte wandelroute te vinden. Na wat zoekwerk wordt besloten om het niet te ver te zoeken een uitgepijld rondje door het bos te maken, op een steenworp afstand. Noorwegen houdt vandaag zijn reputatie van regenzeker land hoog, maar met een beetje aangepaste uitrusting, lijkt het te doen. Het eerste deel van de route trekt over het brede pad in de richting van het bos.

Even twijfelen bij de oversteek van het water. Een bord waarschuwt de wandelaars voor de gevaarlijke stromingen in het water. Gelukkig ligt er een stevig uitziende brug over het water en is het vooral een kwestie van recht over het rooster naar de overkant lopen. Voor wie een beetje zekerheid zoekt, kan de leuning stevig worden vastgehouden.

Eenmaal aan de andere kant van het water gaat de route verder door het bos. Onverwacht zijn er nog meer wandelaars op de route en wordt zonder moeite ruimte gegeven om te passeren. Na een paar omtrekkende bewegingen door het bos, wordt een meer open deel bereikt. Een paar verbaasd kijkende schapen blijven onverstoorbaar op hun plek staan. Pas wanneer de wandelgroep voorbij is verraden een paar bellen dat de schappen ook weer in beweging zijn gekomen.

Ondertussen is de route weer bij het bruggetje over het kolkende water aangekomen. Ervaren wordt de oversteek naar de andere kant gemaakt waarna de laatste kilometer van de wandeling afgelegd kan worden.

Nog een klein stukje over het bijna vlakke grindpad en dan zit de wandeling door de regen er voor vandaag op en kunnen de regenjassen opgehangen worden om te drogen voor het volgende rondje.

De wandelgroep is het snel over de wandeling eens. Niet direct de mooiste wandeling om in Noorwegen te maken, maar op een regenachtige dag net lang genoeg om een frisse neus te hebben (hoewel je die al snel in Noorwegen hebt) en net kort genoeg om niet helemaal tot op het bot nat te worden. De mooie wolkenpartijen maakten veel goed. Na het tellen van duizend regendruppels werd het tijd om het tellen te stoppen.

Ps. bij mooi weer kan de gondel naar de top van de berg genomen worden voor wandelingen met meer uitzicht. Met alle laaghangende bewolking is dit uitstapje overgeslagen.

Facebooktwitter