Afstand: 15 kilometer (452 hoogtemeters)

Waar: Øvre Årdal (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan Utladalsvegen, Øvre Årdal

Samenvatting: Een wandeling naar Vettisfossen, met 275 meter vrije val de hoogste waterval in Noorwegen. Tot de koffiepauze is de wandeling goed te doen. Het laatste stuk is veel klimmen en klauteren. De wandeling gaat heen en terug over hetzelfde pad

Beoordeling: 8 (en een halve punt extra voor de waterval)

Onderweg in Noorwegen betekent ongeveer dat om elke bocht weer een waterval van grote hoogte (of in een paar gevallen van minder grote hoogte) naar beneden klettert. Toch kan op het lijstje van watervallen Vettisfossen niet ontbreken. Hier valt het water ongehinderd 275 meter naar beneden en is daarmee de hoogste onaangetaste waterval van Noorwegen.

De waterval is niet vanaf de weg te zien, dus worden de wandelschoenen aangetrokken voor een wandeling naar de voet van de waterval. Volgens de informatie is het een groene (en dus makkelijke) wandeling. Vol goede moed gaat de groep van start.

Het eerste deel van de wandeling gaat over een breed grindpad met weinig hoogtemeters dus de kilometers worden in een gestaag tempo afgehandeld. Er wordt regelmatig een stop ingelast om naar het geweld van het voorbijrazende water te kijken of onder de indruk te zijn van een imposante waterval.

Met alle afleiding onderweg wordt onverwacht snel het pauzepunt van de wandeling bereikt. Tijd voor koffie en een Noorse wafel met jam en room. Voorzien van nieuwe energie kan de wandelgroep aan het tweede deel van de wandeling beginnen. Het pad is veranderd in een smal pad bezaaid met stenen. Het is goed uitkijken waar de voeten neergezet worden en voetje-voor-voetje gaat het verder.

Na een steile afdaling komt een hangbrug in beeld. De route naar de waterval gaat niet over de brug, maar het ziet er te leuk uit om niet even snel heen-en-weer over de brug te gaan. Na de kleine onderbreking klautert de wandelgroep verder en na een paar uitdagende obstakels wordt dan toch het doel van de wandeling bereikt: Vettisfossen.

Na een pauze met uitzicht op de waterval en het maken van de foto’s wordt het pad weer opgezocht en gaat het via dezelfde weg terug naar het koffiepunt. Dit keer wordt de brug overgeslagen. Nog een uitdagend klimmetje en dan gaat het in een dalende lijn terug naar de koffie.

Het laatste deel van de wandeling gaat weer over het brede grindpad terug naar de parkeerplaats. Algemeen oordeel van de wandelgroep: de route heen en terug is maar vijftien kilometer maar vooral het tweede gedeelte gaat langzaam. De hele wandeling, inclusief pauzes is een mooie besteding van zo’n viereneenhaf uur.

Facebooktwitter