Afstand: 21 kilometer

Waar: Myrdal (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: station Myrdal

Samengevat: Na een treinrit van Flåm naar Myrdal gaat de wandeling heuvelaf terug naar Flåm. Mooie watervallen, veel groen en hier en daar een beproeving voor de beenspieren.

Beoordeling: 7,5

Zeg je Flåm dan zeg je ook ‘Flåmbana‘. De treinreis van  Flåm naar Myrdal brengt de reiziger van zeeniveau tot ruim 860 meter hoger in ongeveer twintig kilometer. Een optie is om de reis zowel heen als terug met de trein te maken. Een andere mogelijkheid om heen met trein te gaan en de afdaling te voet (of per fiets) te maken.

Tijdens de treinreis zijn er mooie uitzichten over het landschap en zijn in een flits stukjes van de wandelroute al te zien. Op het station van Myrdal is het een paar graden frisser, dus wordt de jas toch maar even dicht geritst voordat aan de wandeling naar beneden wordt  begonnen. Over een redelijk breed grindpad gaat de route richting het dal. Het eerste deel (en dan vooral het gedeelte met 21 haarspeldbochten) is behoorlijk steil en zo nu en dan moet er met enige souplesse een stilstaande fietser ontweken worden.

Na al het bochtenwerk, inclusief uitzichten op een mooie waterval, gaat het pad minder steil naar beneden. Bijna fluitend wordt er verder gewandeld. Bij de geitenboerderij even om de kudde geiten heen die zich dwars over het grindpad heen hebben neergelegd.

In de richting van de eerste (en enige) tunnel die de wandelaars tegenkomen. Kostte het de bouwers ongeveer een maand werk om een meter tunnel uit de rots te hakken, kost het de wandelaar iets meer tijd om letterlijk in het aardedonker (of je moet het knopje van je zaklamp op je telefoon kunnen vinden om toch nog een beetje licht in de duisternis te hebben) de andere kant van de tunnel zonder kleerscheuren te bereiken. Nog een paar bruggen en uitzichten op watervallen, groot en klein, komt de kerktoren van het kerkje van Flåm dan toch nog onverwacht snel in beeld.

Vanaf het kerkje in het oude gedeelte van Flåm is het toch nog bijna drie kilometer voor het station en dus het eindpunt van de wandeling bereikt wordt.

Aan de koffie, met uitzicht op de cruiseschepen die aangemeerd liggen in de haven, wordt de wandeling beoordeeld. De meningen verschillen van ‘mooi en afwisselend’ tot ‘hier en daar wat druk en wel wat aangeharkt voor een natuurwandeling’. De uitspraak dat het hoe dan ook de moeite waard was, wordt door alle wandelaars gedeeld.

Ps. hoewel de meeste wandelaars en fietsers de route van Myrdal naar Flåm volgen, kwamen we onderweg nog wel een paar keer wandelaars en fietsers tegen die de uitdaging waren aangegaan om de route heuvelop te maken. Het verhaal vertelt niet of zij met de trein naar beneden gingen. Het is handig om vooraf kaartjes te kopen. Er is een vastgesteld aantal stoelen per treinreis beschikbaar.

Facebooktwitter