Afstand: 1 kilometer

Waar: Lindesnes (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan Spangereidveien in Lindesnes, Noorwegen

Samengevat: Een korte wandeling naar de vuurtoren van Lindesnes op het meest zuidelijke puntje van Noorwegen (op het vaste land). De vuurtoren en het kleine terrein erom heen is ook een museum. Voor de postzegelverzamelaar is er de mogelijkheid om een kaartje te versturen met de unieke stempel van ‘Lindesnes fyr’.

Beoordeling: 8

Lindesnes fyr is de vuurtoren die op het meest zuidelijke punt van het vaste land van Noorwegen staat en het wandelterrein voor de eerste wandeling van vandaag. Op de parkeerplaats worden de slippers ingewisseld voor wandelschoenen. Met de vuurtoren al in beeld is de route ook zonder kaart of kompas wel duidelijk.

Het terrein rond de vuurtoren is een mini openluchtmuseum dus even langs de winkel. Voorzien van de nodige kaartjes wordt dan toch het kleine klimmetje naar de vuurtoren gemaakt. Omdat het nog redelijk vroeg op de dag is lukt het om een paar foto’s te maken zonder bezoekers.

De klim in de vuurtoren gaat over een smalle en steille trap naar het plateau rond het bouwwerk en levert mooie uitzichten over het water op. Terug de trap af is het even goed uitkijken maar zonder blauwe plekken worden de voeten weer stevig  op de grond neergezet.

Na een paar paadjes over het hoger gelegen gedeelte gevolgd te hebben, gaat het via het grindpad terug naar de winkel. Naast de koffie worden ook de postzegels en de ansichtkaarten afgerekend. Tijd voor een pauze in de zon om de kaartje ook even te schrijven zodat ze bij de vuurtoren afgestempeld kunnen worden. Inclusief een uniek stempel gaan de kaarten op weg naar de plaats van bestemming.

Omdat de wandelpaden op het terrein van de vuurtoren beperkt zijn, gaat de wandelgroep in een ontspannen tempo terug naar de parkeerplaats. Tijd om de rugzak op te halen en aan de middagwandeling te gaan beginnen.

De wandelgroep is unaniem: geen indrukwekkende wandeling maar een mooi rondje met (in ieder geval op een zonnige dag als vandaag) geweldige uitzichten. Nu nog afwachten of het kaartje met de bijzondere postzegel en poststempel aan gaat komen.

Ps. Bij de vuurtoren is een kleine museumwinkel voor koffie en een broodje. Het restaurant naast de parkeerplaats heeft heel beperkte openingstijden en geeft geen garantie ook daadwerkelijk open te zijn.

Facebooktwitter