Afstand: 4 kilometer

Waar: Lindesnes (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Lindesnes

Samengevat: een mooie maar uitdagende wandeling. De kilometers zijn wellicht niet indrukwekkend, de overwonnen uitdagingen voor deze wandelgroep wel.

Beoordeling: 8,5 (inclusief 0,5 punt voor de bijna verticale klim van vier meter)

Na het korte rondje om de vuurtoren is de wandelgroep klaar voor de volgende uitdaging. Volgens het informatiebord bij de parkeerplaats is de blauwe route van vier kilometer een mooie middagbesteding. Na een korte picknick (omdat het restaurant al de winterstop heeft ingevoerd en de meegebrachte thee en broodjes een goed alternatief zijn) komen de wandelaars soepel in beweging.

De route wordt eenvoudig gevonden en binnen honderd meter is het eerste obstakel al overwonnen. Het pad slingert verder en al gauw wordt het een uitdaging om de voeten droog te houden. Na meer dan tien ontwijkende bewegingen, die ook deels nog mislukken zodat er water vanaf de enkels de schoenen inloopt, staat er voldoende water in de schoenen om de rest van de wandeling met natte voeten af te moeten leggen. Toch mag dat de pret niet drukken.

Stug volhoudend worden de verschillende rotspartijen beklommen om aan de andere kant weer een volgende uitdaging te zien liggen. Ondertussen heeft de wandelgroep een onbelemmerd uitzicht op zee (en soms de vuurtoren) en dus wordt er regelmatig een pauze ingelast om de omgeving te bekijken. Inmiddels zijn de wandelaars het er wel over eens: blauw is een wat optimistische inschatting van de route.

Door alle losliggende stenen en het soms niet kunnen vinden van de routemarkering ligt het gemiddelde wandeltempo lager dan normaal maar toch worden gestaag de meters overwonnen. Na de zoveelste klauterpartij komt de groep tot stilstand voor de grootste uitdaging van de wandeling. Een ‘opstapje’ van ongeveer vier meter hoog. Zonder armleuning maar wel vier ijzeren pinnen die in de rotswand geslagen zijn.

Met vereende krachten weten alle wandelaars de steile klim te bedwingen en gaat het in de richting van het meertje. Vanaf het meertje wordt de route vlakker en gaat het wandeltempo gelijk wat omhoog. De laatste paar obstakels worden soms soepel en soms piepend en krakend overwonnen. Na de laatste korte afdaling tussen het groen door komt onverwacht snel het eindpunt van de wandeling in zicht.

Moe maar blij wandelt de groep de parkeerplaats op. Tijd voor droge schoenen. Wanneer de schoenen gewisseld zijn kan de wandeling beoordeeld worden: uitdagende en afwisselende wandeling, zeker de moeite waard, de routemarkering was niet overal even duidelijk (dus ongetwijfeld niet helemaal de officiële route gelopen) maar met de hulp van de gps te doen. Hier en daar was het zelfs een kleine  belevenis.

Ps. de wandeling kan gecombineerd worden met een rondje om de vuurtoren, Lindesnes fyr.

Facebooktwitter