Afstand: 7 kilometer (259 hoogtemeters)

Waar: Hornindal (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats langs de N60

Samengevat: wandeling in de richting van het bergmeer. Vandaag was het weer de spelbreker. Met slecht weer boven het hoofd besloten de veilige optie te kiezen en halverwege de route terug te gaan.

Beoordeling: 7

In Noorwegen is het haast onmogelijk om de regen te ontlopen. Met langdurige regen voorspeld, is een niet al te uitdagende wandeling gezocht, met de mogelijkheid om elk moment de wandeling af te breken en terug te gaan. De keuze is gevallen op de tocht naar het bergmeer bij Hornindal.

De route gaat vanaf de parkeerplaats in een rechte lijn naar het meer, maakt een lus om het meer en gaat dan via de hetzelfde pad weer terug naar het startpunt. Genoeg mogelijkheden dus om in geval van naderend slecht weer, de wandeling af te breken en terug te gaan. Het kritieke punt ligt bij de lus om het meer. Maar omdat soms de weersvoorspellingen er naast zitten, wordt besloten te kijken hoe lang het droog (en veilig) blijft.

Vol goede moed (en voorzien van regenkleding in de rugzak voor het geval dat het wel regent maar het nog geen hoosbui is) gaat de wandelgroep van start. Het eerste deel van de route is redelijk vlak, maar al snel begint het pad toch te klimmen. Bij een kleine verzameling vakantiehuisjes, slaat de route links af en grindpad op en moet er dan toch serieus een aantal hoogtemeters overwonnen worden.

Tussen de bomen door slingert het wandelpad omhoog. Wanneer de route de beschutting van de bomen verlaat, wordt ook duidelijk dat de bewolking een stuk lager is komen te hangen en het er behoorlijk dreigend uit begint te zien. Tijd voor het eerste overleg. Besloten wordt om nog een klein stukje verder te lopen.

 

Met elke overwonnen hoogte meter, worden de wolken dreigender. Na kort overleg wordt besloten om de wandeling af te breken. De vele losse stenen in de route zullen een behoorlijke uitdaging zijn wanneer het regent. Na het maken van een 180-graden bocht wordt dezelfde route terug gevolgd.

Net op tijd voor het noodweer losbarst zijn de wandelschoenen gewisseld en zit iedereen droog. Jammer dat het bergmeer niet gehaald is, maar veiligheid gaat voor. Het gedeelte van de route dat gewandeld is, was de moeite waard.

Ps. onderweg is er geen terras voor warme of koude dranken.

Facebooktwitter