Afstand: 7 kilometer

Waar: Bettws Newydd (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: de start ligt bij, volgens de kenners, een van de best bewaarde heuvelforten uit de ijzertijd, Coed-y-Bwnydd. De wandeling volgt het pad heuvel af en gaat dan een stukje parallel aan de rivier. Mooie uitzichten en natuurlijk bluebells.

DSC_0390

Wandelen in Wales is vooral heuvel op, heuvel af. Vandaag gaan we smokkelen. We parkeren een auto beneden op de parkeerplaats van the National Trust en markeren zo het eindpunt van de wandeling. Carpoolend rijden we naar boven naar Coed-y-Bwnydd. Hier parkeren we de tweede auto en zo staat ook het startpunt van de wandeling vast.

Eerst maken we een rondje over het terrein van Coed-y-Bwnydd. In het landschap zijn de restanten van het oude fort nog te herkennen. Julie, onze gids voor vandaag kan er uren vol vuur en soms in het Welsh over vertellen. De blue bells staan ook hier vol in bloei en kleuren het gras nu bijna helemaal paars.

Eenmaal weer door het hek gaat de wandeling over de weg behoorlijk steil heuvel af. Mooi tussen de heggetjes door. Het is wel even goed opletten waar de stile verstopt is zodat we over het hek heen de wandeling via het veld verder kunnen volgen.

DSC_0394

Aan het eind van het eerste veld maakt de wandeling een kleine omweg en bezoeken we het plaatselijke kerkje. Net voorbij de ingang hangen de touwen om de bel te luiden. We houden ons maar in. Het gastenboek ligt klaar en we laten er een kleine aantekening in achter voor de wandeling verder gaat.

DSC_0395

De route gaat nog steeds ‘down hill’. Eenmaal de oever van de Usk bereikt, wordt het terrein weer wat vlakker. Door een paar hekken en over stiles is het heerlijk wandelen. Op een omgevallen boom vinden we een mooi plekje om even van het uitzicht te genieten, wat te drinken en de bijna geplette banaan te eten.

Het laatste stukje tot aan de parkeerplaats gaat met gemak en voor we het weten wordt de auto bereikt. Iedereen inladen en met een soepele beweging de heuvel weer opgereden tot aan de auto die we boven op de heuvel hadden laten staan.

Ps. Gewandeld onder de enthousiaste leiding van Julie. Ze woont al haar hele leven in Wales en sleept ons vol energie mee. Je kunt ook de klim naar boven maken, maar we hadden vandaag een 70+ dame in het gezelschap. Voor haar was de klim net iets te veel van het goede.

 

 

Facebooktwitter