Afstand: 7 kilometer

Waar: Elburg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een afwisselende wandeling vanuit de Hanze-stad Elburg. De wandeling kan uitgebreid worden.

DSC_0100

Omdat het vandaag mooi weer belooft te worden op zoek gegaan naar een wandeling in de buurt. Na wat googlen (of is het goochelen) een wandeling gevonden die begint in Elburg. Op de digitale kaart de route bekeken en die lijkt uit twee samengevoegde rondjes te bestaan. Dat komt mooi uit. In de ochtend kan ik dan het eerste rondje maken en in de middag het tweede rondje. Tussendoor is er dan nog tijd voor mijn afspraak voor een lunchwandeling.

Op tijd vertrokken richting Elburg. Aan de rand van de vestingstad is een grote parkeerplaats. Ruimte genoeg om de auto te kunnen parkeren. De vesting van Elburg laat ik vandaag voor wat het is en wandel vanaf de parkeerplaats weer richting de Zuiderzeestraat weg.

Op de rotonde is het even twijfelen. Nog een keer goed op de kaart gekeken en dan toch links afgeslagen. Niet veel verderop de Zuiderzeestraat overgestoken, het zandpad op, langs landgoed “Old Putten”.  De route volgt het brede zandpad met aan beide kanten stevige bomen helemaal totaan het eind.

DSC_0095

Hier gaat de route links af de verharde weg op. De zon schijnt lekker op het gezicht. Na een heel stuk de verharde weg gevolgd te hebben, kom ik op de t-splitsing. Hier gaat de lange route nog een stukje recht door, maar omdat ik op tijd voor de lunchwandeling terug moet zijn sla ik linksaf de Jukweg op.

Dit is weer een lange verharde weg. Niet echt mijn favoriete decor van een zondagmorgen-wandeling. Na een paar honderd meter staat er links in het veld een klein bord voor een wandelpad “Kerkpad”. Dus twee opties; of de uitgestippelde route rechtdoor langs de verharde weg volgen aan de Zuiderzeestraat weg en dan terug naar de parkeerplaats. Of op de gok linksaf slaan het smalle zandpad op. Ik besluit het erop te wagen en kies het zandpad. Ik ga in ieder geval de goede kant op, net boven de bomen uit is de kerktoren van Elburg te zien.

Het smalle zandpad slingert langs maisvelden, afgemaaide graanvelden en grasland. In de lucht zweeft een buizerd ook op zoek naar zijn zondagbrunch. Na een paar omzwervingen wordt het brede zandpad van het begin van de wandeling bereikt. Ook hier weer twee mogelijkheden. Direct rechtsaf en het zandpad terug volgen of eerst een bruggetje oversteken en via een schelpenpad richting Elburg zien te komen. Niet helemaal duidelijk waar het schelpenpad naar toe gaat, maar toch maar proberen, zo ver kan het niet uit de buurt zijn.

DSC_0098

Het blijkt een goede keus te zijn. Het schelpenpad volgt eerst het beekje en gaat dan over in een smal zandpad. Het slingert tussen de velden door en komt uiteindelijk weer op de verharde weg uit. Rechtsaf weer richting de Zuiderzeestraatweg en dan weer naar de parkeerplaats. Mooi op tijd terug, dus zonder stress kan ik de wandellunchafspraak gaan halen. Lekker gelopen.

Ps. de wandeling kan gecombineerd worden met “Rondje Elburg, deel 2” tot een wandeling van 13 kilometer.

Facebooktwitter