Afstand: 7 kilometer

Waar: Heerde (Nederland)

Gps bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een afwisselende wandeling over de hei, langs het Heerderstrand en door een stuk bos.

20973287672_0b7c114a92_o

 

Het lekkere nazomer-weer is zo aan het eind van de dag nog een goede reden om een paar bospaadjes om te gaan. Vandaag zoeken we de bospaadjes een klein beetje verder van huis en gaan richting het “Heerderstrand”. Hier kan een afwisselend rondje gemaakt worden via het water, het bos richting de hei.

De auto geparkeerd bij de parkeerplaats van het “Zwolse Bos”. Het “Heerderstrand”, ontstaan als zandafgraving voor de A50, ligt net aan de overkant van de doorgaande weg. Te voet maken we de oversteek. Net voorbij de slagbomen even op het informatiebord gekeken, openingstijden zijn officieel tot zonsondergang. En dan blijkt een navigatie-apparaatje toch weer meer te weten dan alleen de route. Volgens de satelietinformatie gaat vandaag de zon om 20.39 uur onder. We besluiten het oorspronkelijke plan (het lange rondje om het “Heerderstrand”)  te laten varen en een kort rondje te maken. Zo blijft er dan nog wat tijd over om onderweg op een bankje van de avondzon te genieten en toch voor donker thuis te zijn.

Via het klaphek dalen we een klein stukje af richting de waterkant. Vandaag gaan we linksom. Het maakt eigenlijk niet echt uit, rechtsom komt ook bij het zelfde klaphek weer uit. Vanavond zijn er weinig andere bezoekers, en de meeste zijn van beton.

Het is bijna windstil en het water ligt er glad als een spiegel bij. Een paar watervogels trekken in alle rust hun baantjes. We lopen de hele plas om. Dat klinkt verder dan het is, hoewel als ik het zou moeten zwemmen het eindeloos zou voelen.

Halverwege een bankje in de zon gevonden en even lekker van de bijna laatste zonnestralen van de dag genoten. Tijd om verder te gaan. Via het klaphek waar we ook door gekomen zijn, lopen we richting de hei.

DSC_0081

Het begint al aardig paars te kleuren. Een mooi kleurenspel tussen de blauwe lucht met witte wolken, groene bomen en de paarse gloed over de hei.

We laten eerst de hei nog even rechts liggen en maken een slinger door het bos. Daar steken we een van de bosveldjes (met een beetje nostalgie, hier al heel wat jeugdige hardlopers aangemoedigd) over en volgen het brede zandpad verder het bos in. Het grote voordeel van een avondwandeling is de enorme rust in het bos. Afgezien van een verdwaalde hardloper, komen we niemand tegen (gelukkig ook geen groot wild, hoewel ze wel duidelijk hun sporen in de grond hebben nagelaten).

Een klein stukje de mountainbike route gevolgd en dan de hei overgestoken. Even opletten bij de bijenkassen en nog een klein klimmetje naar boven waar de beloning een mooi uitzicht over de hei is.

DSC_0084

Via de trap weer naar beneden. Wel een bijzondere trap, geen trede is er gelijk en een paar afstapjes kun je beter afspringen.

We komen weer bij de verharde weg uit en gaan richting de uitgang (je kunt even limbodansend onder de slagbomen door of via het fietspad er soepel langs). Worden nog weer even ingehaald door dezelfde verdwaalde hardloper maar bereiken dan toch al weer snel de parkeerplaats. Tijd om naar huis te gaan, koffie.

Ps. de route kan gecombineerd worden met de wandelingen “Zonnebril en paraplui” en “wandeling Hattem-Heerde” tot een rondje van bijna 28 kilometer.

Facebooktwitter