Afstand: 6 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx: hier beschikbaar.

Samengevat: een wandeling door de uiterwaarden gecombineerd met een klein stukje door het historisch centrum van Hattem.

DSC_0043

Wandelen is gelukkig geen bezigheid waar veel technische snufjes aan te pas komen. Het is eigenlijk niet meer dan de ene voet voor de andere zetten. Om te zorgen dat ik de weg nog een keer terug kan vinden heb ik sinds een paar maanden wel een gps-apparaatje. Redelijk eenvoudig met 1 knopje voor aan/uit en een schermpje om de wandeling te volgen en aan het eind op te slaan. Soms wisselt mijn kleine zakcomputer dan informatie uit met de grotere computer thuis. Tot mijn grote verbazing bleek vanmorgen dat de laatste twee wandelingen niet (of maar voor 20 meter) waren opgeslagen.

Er zit niets anders op om voor deze twee wandelingen (Franeker en Hattem, uiterwaarden) nog maar een keer op pad te gaan. Het is vandaag mooi weer dus een prima gelegenheid om de wandeling door de uiterwaarden nog een keer rond te lopen. Voordeel van de wandeling van vandaag is dat er gezelschap mee gaat.

De wandeling start bij “de Hoop bakkerij”. Vandaag maar de koffie met gebak achterwege gelaten en op pad gegaan. Na een klein stukje door de binnenstad van het Hanzestadje gewandeld te hebben, steken we de “Bevrijdingsweg” over, de uiterwaarden in.

De zon schijnt nog lekker op de rug. Een paar weilanden verderop lopen twee ooievaars onverstoorbaar te zoeken naar wat te eten terwijl er op nog geen 15 meter afstand het gras wordt gemaaid. Zelfs in de uiterwaarden is er plaats voor een historisch tintje.

DSC_0016

Vlak tegenover de wandelende ooievaars staat de meetlat waarop de hoogste waterstand staat afgetekend. Zouden we 20 jaar geleden op deze plaats gestaan hebben, dan zou letterlijk het water tot aan onze lippen staan. Toch een raar idee nu alles er opgedroogd bij ligt.

De wandeling van vandaag (en dus de mislukte wandeling van afgelopen donderdag) is de korte wandeling. Halverwege de weg richting de IJssel, slaan we dan ook rechtsaf.

DSC_0027

Op het gemak wordt richting de dijk langs het kanaal gewandeld, het is toch warmer dan gedacht. Eenmaal op de dijk en in de schaduw is het gelijk een paar graden frisser. Als de route de dijk weer heeft verlaten, komen we op mijn favoriete gedeelte van de wandeling. Links is soms een kleine glimp van Hattem te zien, recht steekt de “Peperbus” weer regelmatig zijn toren op en de rode spoorbrug (als je goed staat zijn twee bruggen in één beeld te vangen) ligt ook mooi in het landschap. Bij elke verandering van plaats schuiven deze bouwwerken van plaats, zonder echt maar 1 millimeter van plaats te wisselen.

Aan het eind van het jaagpad zit er weer een steentje in de schoen. Vakkundig verwijderd en klaar voor het laatste gedeelte van de wandeling. Langs de kerk (de toren hebben we op de wandeling vaak gezien) richting de bakker. De wandeling zit erop voor vandaag. Hopelijk staat de wandeling nu wel op het apparaat.

Ps. thuis gelijk de techniek gecontroleerd. Vandaag is het wel gelukt het gpx-bestand op te slaan. Met dit bestand kan de wandeling nagelopen worden.

Facebooktwitter