Afstand: 7 kilometer

Waar: Franeker (Nederland)

Samengevat: een wandeling die deels door het historisch centrum van Franeker gaat en deels door een paar woonwijken. De woonwijken zijn voor mij geen bijzondere toevoeging aan de wandeling.

DSC_0063

Toevallig of niet, vandaag ben ik in Franeker, een oude universiteitsstad hoewel de universiteit al een eeuwigheid verhuisd is. Na een paar google-pogingen een overzichtelijke rondwandeling gevonden. Deze wandeling begint officieel bij het NS-station, maar omdat het voor mij handiger is om bij het “Koninklijk Eise Eisinga Planetarium”  te starten heb ik het startpunt van de route aangepast.

Vanaf het startpunt komt de route al snel langs een bakker. Altijd een goed moment om even te kijken. Een bijzondere bakker in een bijzonder pand (net onder de spitse toren van de kerk). Als je eenmaal binnen staat is het het moeilijk om maar 1 lekkernij uit te zoeken. Het wordt een appel-cranberry cakeje in een bijzondere verpakking. Een wandeling van 7 kilometer moet hierop wel uit te lopen zijn. De wandeling slingert eerst door het oude centrum van Franeker. Langs mooie panden, grachten (bij de Heerengracht vraag ik mij even af of ik ergens een andere stad ben binnen gelopen), het kaatsveld en natuurlijk het oude bolwerk.

DSC_0052

Zelfs het historische “Elfstedenbruggetje”  is in de wandeling opgenomen. Waar schaatsers er gemakkelijk onderdoor kunnen glijden, moet de wandelaar het klimmetje maken. Na een klein stukje aan de overkant van de gracht langs heb bolwerk te hebben gelopen, gaat de route verder door de woonwijk, langs woonboten en een volkstuinencomplex.

De route gaat verder over een schelpenpad en onder een viaduct door. Vanaf hier een mooi uitzicht over de weilanden. In de verte hangen er dreigende donkere luchten. Ik hoop dat het droog blijft. Mijn rugzak heeft dan wel een regenhoes, ik niet.

De (aangepaste) beschrijving volgend kom ik bij een kleine uitdaging. “Bij drie brievenbussen rechts af, het erf oversteken”, lijkt niet het meest spannende spannende punt van de wandeling. Wat de opsteller er niet bij heeft gezegd, dat er tegenover de brievenbussen het dreigende bord hangt: “Betreden op eigen risico”. Ik ben geen fan van loslopende honden (koeien of schapen, geen probleem) op een erf met een waarschuwingsbord.  Ik heb mijn stoere schoenen aan, dus ik besluit niet om te draaien, maar gewoon de route te volgen en het erf over te steken.

De oversteek is iets langer dan ik had gehoopt, maar er is gelukkig geen hond. Na dit kleine uitstapje, gaat de route weer verder door de woonwijken. Op de grote rotonde twijfel ik even, Ik kan de kerktoren zien, dus ik kan binnendoor steken en vanaf de kerk (en de bakker) doorsteken richting het Planetarium. Maar het appel-cranberry cakeje was ter compensatie voor een wandeling van 7 kilometer. Dus toch maar de route volgen.

Na de “Stationsbrug”,  een rondje langs het NS-station en nog een keer de “Stationsbrug” gaat de wandeling nog via het bolwerk, langs de theehuisjes richting het stadhuis.

DSC_0061

Het stadhuis ligt tegenover het Planetarium, dus de wandeling is weer rond. De wandeling in de gps opgeslagen. Deze wandeling gaat helaas niet in mijn top 10 komen.

Ps. Het centrum van Franeker is zeker de moeite waard.

Facebooktwitter