Afstand: 3 kilometer

Waar: Saint Sorloin d’Arves (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een korte wandeling die begint bijna bij de stoeltjeslift van Saint Sorloin d’Arves. De lift wordt overgeslagen en de benen worden ingezet voor de klim. Eenmaal op hoogte is het een vlakke wandeling. De terugweg gaat langs het beekje.

DSC_0447

Vandaag zijn er tropische temperaturen voorspeld in de Alpen, zelfs met een verkoelend briesje kan de 35 graden gehaald worden. Een goed moment om voor de week in het dal van de Col de la Croix de Fer een niet al te lange wandeling te gaan maken. Maximaal 5 kilometer, hoewel dat met het vele klimmen toch gemiddeld nog een rondje van anderhalf uur is.

Om er geen al te lange autorit van te maken word voor Saint Sorlin d’Arves gekozen. Het dorp is nog helemaal versierd omdat een paar weken de hele tourcaravaan door het dal is getrokken.

Aan het begin van het dorp is een grote parkeerplaats (onderaan de stoeltjesliften). Vanaf hier is het mogelijk een niet te groot rondje te lopen. Op een dag als vandaag, met een brandende zon en weinig wind, is het jammer dat er geen bomen zijn en is er dus geen schaduw om de auto in te parkeren.

Vanaf de parkeerplaats gaat de route de rivier over, langs de speeltuin en de tennisbaan en dan het bos in. Zodra de bomen worden bereikt (en er lekker in de schaduw gelopen kan worden) begint ook direct te klim. En die is gelijk steil. Al zigzaggend gaat de route naar boven. Na drie bochten is het eigenlijk al tijd voor een waterstop. Gelukkig genoeg te drinken mee genomen. Na wat gedronken te hebben gaat de klim verder naar boven (volgt het mountain bike pad), maar ruim voor de top gaat het pad naar links en begint ook gelijk te dalen.

Na een korte afdaling wordt het pad vlakker (maar blijft nog wel dalen) en gaat het verder door de velden. Tijd weer voor een waterstop.  Op dit stuk van de route wordt de warmte dan ook direct gevoeld, gelukkig heeft iedereen zich goed ingesmeerd, en komt de discussie over de lengte van de route gemakkelijk op gang met als hoofdargument het feit dat het water zo wel heel snel op gaat.

Na een stukje het smalle pad dalend te hebben gevolgd wordt er een klein bergstroompje overgestoken. Hier is de mogelijkheid om het rondje in te korte door links af te slaan richting de kaasboerderij en dan terug naar de parkeerplaats. Hoewel in de meeste gevallen “de meeste stemmen gelden” wordt gevolgd, wint de warmte het vandaag en wordt besloten om de wandeling in te korten.

wp_20150807_008_20429766920_o

Met het pad mee naar beneden en de rivier overgestoken. Om niet via de doorgaande weg terug te wandelen, wordt gekozen voor het pad links af, langs de rivier.

Onder de bomen en in de schaduw voelen de voeten iets minder zwaar en wordt in een redelijk tempo het laatste stuk van de wandeling terug naar de parkeerplaats afgelegd. De informatieborden over de streek (de eerste piste ging hier in 1948 open) worden snel gepasseerd. Net voor de parkeerplaats staat nog een laatste informatiebord inclusief een koebel om te luiden. Jammer genoeg is de klepel eruit gehaald en is er geen geluid uit de bel te krijgen (waarschijnlijk had de ontwerper van het informatiebord al bedacht dat er anders te veel geluid over de parkeerplaats zou klinken).

wp_20150807_007_20608668652_o

Met een rondje van drie kilometer is dit niet de meest inspannende wandeling geweest en vanaf de parkeerplaats zijn nog wel meer wandelingen te maken, maar niet voor vandaag. Misschien een andere keer. Nu is het vooral tijd voor een koud drankje.

Ps. in het dorp zijn diverse terrasjes te vinden om wat te eten en/of te drinken.

Facebooktwitter