Afstand: 5 kilometer

Waar: Saint Jean d’Arves (Frankrijk)

Gpx: hier beschikbaar

Samengevat: een wandeling met een een behoorlijk klimmetje. Uitzicht op de milka-express en een lastige afdaling.

20276100180_a894a233c7_o

 

Het dorp Saint Jean d’Arves bestaat uit verschillende onderdelen. Vandaag gaan we een korte wandeling maken beginnend in La Chal. De huizen in dit gedeelte bestaan vooruit uit vakantieappartementen. De auto kan geparkeerd worden bij het VVV. Hier nog even de informatie over de wandeling besproken. Een lengte van de wandeling is 5 kilometer en het aantal hoogtemeters is ruim 250. Dit betekent een stijgingspercentage van net iets meer dan 10%. Een hele klim dus. Vanaf de parkeerplaats is er een mooi uitzicht richting de andere kant van het dal en tot grote hilariteit is er te zien hoe een plateau met (misschien gevulde melkbussen) naar boven wordt getakeld. Dit wordt gelijk tot de “Milka-expres” gebombardeerd (misschien voor zwitsers een discussiepunt).

DSC_0027

Met de afspraak om aan het eind van de wandeling in de kleine winkel te kijken of er milkachocolade wordt verkocht, gaat de groep op pad. Na een stukje over de weg (en onder de sleeplift door) volgt de route verder het grintpad naar boven, richting de Col d’Arves (1748 meter hoogte). Ook vandaag is het weer behoorlijk warm en dat maakt de klim naar boven er niet makkelijker op. Vanaf de col gaat het grintpad verder omhoog na na iets meer dan tweeeneenhalve kilometer wordt “Crêt de Pralud”, het hoogste punt van de wandeling van vandaag (1853 meter hoog), bereikt. In de zomer het verzamelpunt voor wandelaars, in de winter het eindpunt van de stoeltjeslift. Jammer genoeg draait de lift in de zomerperiode maar twee dagen per week, en niet vandaag. Even uitpuffen en wat bijtanken voor er aan de terugweg begonnen wordt. Vanaf dit punt is het eigenlijk alleen nog maar dalen. Er zijn twee mogelijkheden, of naar het dorp terug via dezelfde weg als dat er geklommen is of er een rondje van maken en afdalen via “Col de la Chal”.

Besloten wordt om voor de laatste route te kiezen, volgens het informatiebord, de route die het meeste tijd kost. We hopen dat dit betekent dat de weg dan ook wat langer en dus minder steil is.

DSC_0044

Na een korte pauze (de milkachocolade in het dorp wacht hopelijk nog steeds op ons) begint de afdaling via het grintpad.

Het eerste stuk is nog wel te doen, niet te steil en dus alles onder controle. Eenvoudig wordt “Col de la Chal” bereikt en vanaf dit punt wordt de afdaling ineens een stuk steiler en door al het losliggende grint ook niet echt makkelijker. Hier en daar slaat de paniek wat toe, helemaal als er wat gegleden gaat worden. Met de paniek in de benen is het niet altijd eenvoudig om aan de wijze les van een trailrunner: “bij het afdalen op steile stukken, schouders boven de knieën laten hangen” vast te houden.

Al met al kost de afdaling bijna net zo veel tijd als de klim. Gelukkig wordt de bewoonde wereld zonder kapotte knieën bereikt.

Op het terras van “le Chalet” wordt een welverdiend koel drankje besteld en als afsluiting in de winkel een echte reep milka gekocht.

Ps. Achteraf gezien is het eenvoudiger om het rondje in tegengestelde richting te lopen. Als je het bij het VVV gaat vragen, zal de dame je wel in de richting sturen zoals hierboven beschreven.

Facebooktwitter