Afstand: 8 kilometer

Waar: Col de la Croix de Fer (Frankrijk)

Gpx: hier beschikbaar.

DSC_0133

Na ruim een uur lopen is het knooppunt van de route weer bereikt. Nog steeds niet ervan overtuigd dat het mogelijk is om in een uur heen en terug naar de voet van de gletsjer te lopen (er in 2 kilometer moeten er 100 hoogte meters overbrugd worden), maar een uur  voor een enkele reis lijkt ook wat veel.

Even tijd om wat te drinken (samen met een halve “adventure-reep”) en van het uitzicht te genieten. Het voordeel van goed drinken is dat de rugzak steeds lichter wordt.

Aan de rechterkant is duidelijk het pad te zien dat in het eerste gedeelte van de wandeling is gevolgd. Natuurlijk is het mogelijk om hetzelfde pad terug te lopen, maar aan de linkerkant is ook het alternatieve pad voor de terug weg te zien. Dit pad loopt wat dichter langs de waterlijn. Een mooi alternatief zo van af dit punt gezien. Op dit pad zijn ook minder wandelaars te zien.

Omdat de tijd toch wel wat begint te dringen (de taxi staat om 5 uur weer op de parkeerplaats) is het tijd om de voeten weer in beweging te zetten en het pad te volgen richting het eerste meer. Dicht bij de waterlijn staan ook meer bloemen te bloeien en zijn de stenen wat minder in het oog springend.

DSC_0141

Na ongeveer tien minuten het pad langs de waterlijn gevolgd te hebben, is wel duidelijk waarom er hier minder mensen lopen. Het pad lijkt meer geschikt voor berggeiten, het is voorals over grote stenen heen klimmen om het pad te kunnen blijven volgen. De snelheid is er op dit stuk dan ook helemaal uit (volgens de gps wordt met moeite een gemiddelde snelheid van 2,5 kilometer per uur gehaald). Dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat de vermoeidheid wel een beetje begint door te komen. Omdat terug gaan naar het knooppunt en het pad aan de andere kant van het meer volgen ook niet echt de oplossing is, zit er niets anders op om de ene voet voor de andere te blijven zetten en over stenen heen te blijven klimmen.

Na meer dan een uur wordt eindelijk het tweede meer bereikt. Het tempo was door al het klimmen en klauteren er aardig uit. Via de damwand (breed genoeg om over heen te kunnen lopen) wordt de andere kant van het meer bereikt, aan de rechterhand het meer en aan de linkerhand de afgrond.

DSC_0173

Aan de andere kant van de damwand gaat het pad weer omhoog (bovenaan de heuvel goed links aan houden anders kom je op een doodlopend pad terecht). Aan het eind van het klimmetje gaat het pad weer naar beneden en via een nogal gammel bruggetje wordt de “Refuge de l’Etendard” bereikt (aan de rechterhand komt met geweld het water via een andere damwand dan net over gestoken, naar beneden).

Door het hele lage tempo van het laatste stuk, is er geen tijd om te stoppen voor een langere pauze, dus snel wat drinken en aan het laatste stuk beginnen. Dan zakt toch wel even de moed in de schoenen. Er moet weer geklommen worden, en daar is de zin wel een beetje voor over.

Als uiteindelijk toch de klim is gedaan, is er nog een lange blik naar achter, richting de gletsjer en de meren. Vanaf hier is het een lange afdaling richting de parkeerplaats. Dit stuk gaat in sneltreinvaart en ruim zeseneenhalf uur (en 19 kilometer in totaal) na vertrek wordt de parkeerplaats op Col de la Croix de Fer bereikt. Ruim op tijd voor de lift naar huis. Tijd om de schoenen uit te doen en de schade op te nemen: dat valt mee. Alleen maar zweetvoeten en een blaartje.

Ps. “Refuge d’Etendare” is de enige mogelijkheid om wat te eten en te drinken. Let wel op de openingstijden.

Facebooktwitter