Afstand: 8 kilometer (366 hoogtemeters)

Waar: Jørpeland (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Preikestolvegen, Jørpeland.

Samengevat:  Een wandeling naar Preikestolen, via de uitgepijlde route. De heen- en terugweg volgen hetzelfde pad.

Beoordeling: 8

Als startpunt van de wandeling naar Preikestolen (Pulpit rock) heeft de wandelgroep de parkeerplaats aan Preikestolvegen gekozen. Vanaf dit punt is de route eenvoudig te vinden en kan er zonder te veel zoektijd de eerste stap gezet worden.

Vanaf de eerste stap gaat het gelijk, over het grindpad, heuvelop. Bij de tweede haarspeldbocht wordt de eerste adempauze ingelast. Met de jas in de rugzak gaat de wandeling verder. Het grindpad is nu ingewisseld voor een pad van willekeurig neergelegde rotsblokken. Het is hier en daar goed uitzoeken wat de beste plaats is om de voeten neer te zetten. Na al het klimwerk krijgen de kuitspieren even rust wanneer de route het eerste vlakke stuk bereikt. Tegen de tijd dat iedereen weer op adem is gekomen, gaat het via de trap weer behoorlijk steil omhoog. Met een beetje steun van een boomstam worden gestaag de hoogtemeters overwonnen.

Bij het meertje is het even tijd voor een rustmoment. Met het uitzicht op het meertje, waar vandaag zich geen zwemmers in wagen, is het even tijd voor thee. Nadat de eerste thermosfles geleegd is, is het tijd om weer in beweging te komen en het laatste stukje naar de Preikestolen te maken.

Op het beroemde plateau aangekomen (volgens een gids meer dan 300.000 wandelaars per jaar) is het een zoeken naar de plaats met het beste uitzicht over het Lysefjord. Met het water meer dan 600 meter lager is het even lastig als je hoogtevrees hebt.

Na kort overleg wordt besloten om toch maar in de rij aan te sluiten om ook hier de bekende foto op het puntje van het rotsblok te maken. Gelukkig is de rij hier korter dan bij de Trolltunga en na een half uurtje wachten is de foto gemaakt en kan er aan de terugweg begonnen worden.

 

Hoewel de route nu vooral naar beneden gaat, ligt het wandeltempo niet indrukwekkend hoog. Er wordt regelmatig gestopt om tegemoet komend verkeer te laten passeren of te bekijken wat de meest gangbare route is. Sneller dan gedacht wordt de finish bereikt.

Terug op de parkeerplaats is het even uitblazen en wordt nog even de tijd gecontroleerd. Net binnen de vier-en-een-half uur is de wandeling gemaakt. Dat lijkt (en is) een hele tijd voor maar acht kilometer. Ondanks de drukte was het de moeite waard en zeker geen ‘mission impossible’.

Ps. zelfs op een grijze dag is het druk op de route, het lijkt wel een grote polonaise. Onderweg is er geen terras voor koffie of thee. Voor wie er een dagexcursie van wil maken, kan de wandeling naar Preikestolen gecombineerd worden met een boottocht vanuit Stavanger. De boot vaart langs de voet van Preikestolen. Vanaf het water ziet het rotsblok er minder indrukwekkend uit. De wandelaars worden met de bus van de aanlegsteiger naar de parkeerplaats bij Preikestolen gebracht.

Facebooktwitter