Afstand: 11 kilometer

Waar: Veessen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij IJsseldijk 46 Veessen

Samengevat: Een wandeling door de uiterwaarden langs de IJssel, langs de kerk en over de nieuwe dijk terug. Let op: het deel door de uiterwaarden is tijdens het broedseizoen gesloten. De alternatieve route volgt de dijk.

Beoordeling: 7

Voor de wandeling van vandaag ligt het startpunt net buiten Veessen. Op de parkeerplaats bij het startpunt van het klompenpad wordt de rugzak op de rug gehesen en kan de wandeling van start gaan. Bij het informatiebord, inclusief kaartje van de wandeling, besluit de groep om de rondwandeling tegen de klok in te wandelen.

Over het pad langs de caravans gaat de route in de richting van het water. Net voor de voeten nat dreigen te worden, buigt de wandeling links af en gaat met de stroom van de rivier mee. Aa de andere van het klaphek is het pad in het gras duidelijk te volgen.

Om de wandeling nog te voorzien van een kleine uitdaging gaat het over het prikkeldraad de dijk weer op. Hier wordt de route wat onduidelijk: dijk weer af of toch de dijk volgen. De pijl lijkt naar beneden te wijzen, dus besluit de groep de dijk weer af te lopen. Na een paar honderd meter wordt het eindpunt van de weg bereikt. Dus zit er niets anders op dan een draai van honderdtachtig graden te maken, weer de dijk op te lopen en dan toch maar de dijk te gaan volgen.

De dijk volgt de slingerende rivier in de richting van het volgende  overstapje. Bij het bord ‘met je voeten in de IJssel’  gaat de route weer het graspad op. Dit leidt na een paar honderd meter weer tot de nodige verwarring. De routemarkering is lastig te vinden en het prikkeldraad verspert dat wat de voor de hand liggende route lijkt te zijn.

Met de nodige vasthoudendheid wordt er toch weer een routemarkeringsbordje gevonden en kan er in het zelfde ontspannen tempo als de stroom van het water in de rivier verder getrokken worden.

Met de pont bij Wijhe in zicht slaat de route nog een keer links af, richting de dijk. Over de wegen tussen de weilanden door bereikt de wandelgroep Vorchten. Na een bijzondere rondje door het weiland (kan over geslagen worden want het omweg komt op hetzelfde punt terug) gaat de wandeling in de richting van de tweede dijk van de wandeling. Deze lijkt een beetje verloren in het landschap te liggen, maar vormt een onderdeel van het project ‘Ruimte voor de rivier’.

Op de t-splitsing besluit de wandelgroep, na kort overleg, de routemarkering te negeren en links af te slaan. Over het fietspad gaan de wandelaars in de richting van de molen. Eenmaal bij de molen wordt met een klein eindsprintje de wandeling afgerond.

Ps. door de variatie aan het eind van de route, is de digitale route iets anders geworden dan de uitgepijlde route.

Facebooktwitter