Afstand: 7 kilometer

Waar: Col de la Croix de Fer (Frankrijk)

Gpx: hier beschikbaar.

DSC_0016

Op de kaart met verschillende wandelingen in de buurt van Saint Jean d’Arves, staat route beschreven (gradatie “moeilijk”) vanaf Col de la Croix de Fer naar de “Glacier de Saint Sorlin”. Volgens de beschrijving duurt de wandeling, die start op de parkeerplaats bovenop Col de la Croix de Fer, viereneenhalf uur (en in totaal 15 kilometer en ruim 500 hoogtemeters). Er kan nog een extra stuk worden gelopen totaan de voet van de gletsjer (een extra 4 kilometer en 100 hoogtemeters, te doen in anderhalf uur). De combinatie van zon en sneeuw is een goede reden om voor deze wandeling te kiezen (de wandeling gaat ook langs twee meertjes).

De rest van de groep heeft de kaart nog een keer bekeken en besloten dat samen de eerste kilometer lopen leuk is, maar ook wel genoeg. Een goed compromis. Later nog wel getwijfeld of het een goed idee is om deze tocht alleen te gaan doen.

De planning is om op tijd te starten (10 uur, dan moet er nog plek op de parkeerplaats te vinden zijn) en om 5 uur weer opgehaald te worden. Voorzien van een ruime hoeveelheid water en 6 “adventure repen” elk goed voor 300 calorieën  zijn we om 10 uur op de top. Tot ieders verbazing is het druk en is er geen parkeerplaats meer te vinden anders dan langs de weg.

De uitgekozen route gaat van de parkeerplaats links richting de stoeltjeslift (die draait vandaag niet). Maar al direct blijkt dat hier de eerste afwijking van het plan. Wegens werkzaamheden is het stuk pad afgesloten. De klim naar de top kan wel gemaakt worden, maar dan via de andere kant (hierdoor is de klim en de afdaling via hetzelfde pad). Nu we er toch zijn, dan maar de aangepaste route. Na een paar honderd meter vlak, begint dan serieus de klim. De spieren zijn gelijk warm. Zoals afgesproken draait de rest van de groep na ruim een kilometer klimmen en is de wandeling verder solo. De route volgt een breed grintpad (op stukken kan er parallel een smal voetpad gevolgd worden). Het is behoorlijk druk op het pad, er wordt bijna in file gelopen. Mocht je op een dag twijfelen of de wandeling alleen wel verstandig is, een geruststelling is er is nooit een wandelaar verder uit de buurt dan 200 meter.

Na ruim een uur wordt de eerste sneeuw bereikt. Maar de gletsjer is nog ver weg.

DSC_0021

Op de top van de klim kun je vooruit de twee meren zien en op de achtergrond het verste punt van de wandeling.Achteromkijkend is een groot gedeelte van de al afgelegde route te zien. Het pad gaat aan de linkerkant van de meren langs (er loopt een pad onderlangs, dichtbij het water en er loop een pad iets hoger op de berg). Dit gedeelte van de route gaat vooral naar beneden (meters die straks weer geklommen moeten worden). Het uitzicht is afwisselend vooral omdat je steeds vanaf een andere hoogte kunt kijken.

DSC_0040

Bij het tweede meertje aangekomen is het ondertussen tijd geworden voor een pauze en lunch. Het is ondertussen half een en om niet helemaal door de energie heen te raken, toch maar wat eten, hoewel de repen niet met groot enthousiasme begroet worden (hoewel ze uiteindelijk best meevallen, maar een reep is wel het maximale wat er aan eten in gaat).

Nog een klein stukje en dan wordt het knooppunt bereikt, tijd om vast na te denken over de vraag of het een klein of een groot rondje wordt vandaag.

Ps. op de eerste foto van deze post is, in de verte, nog net de Mont Blanc te zien.

Facebooktwitter