Afstand: 4 kilometer

Waar: Randabygda (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij de school van Randabygda.

Samengevat: Een wandeling vanaf de (kleine) parkeerplaats bij de school naar de waterval Tvinnefossen. Voor wie durft kan met een beetje klimmen achter de waterval langs wandelen.

Beoordeling: 8

Voor de doorreis is een pauze-met-wandeling gevonden in het dorp Randabygda. Volgens de gegooglde beschrijving brengt deze korte wandeling de wandelaar naar een waterval waar het landschap vanachter het watergordijn bekeken kan worden. Klinkt als een goed plan.

Het vinden van het startpunt is een kleine uitdaging, maar met een paar Noorse aanwijzingen lukt het om de parkeerplaats bij het schooltje te vinden. Op zondag staan geen ouders te wachten, dus wordt er een plekje gevonden. Nog even de wandelschoenen in stelling brengen en dan is iedereen klaar voor vertrek.

De route is eenvoudig te vinden, en gaat recht over het erf van de boer (wie zijn geluk wil beproeven kan een dartpijltje gooien), in de richting van het bos. Omdat het vooral heuvelaf gaat is er genoeg lucht over voor een goed gesprek.

Sneller dan verwacht komt het geraas van de waterval binnen gehoorafstand. Dan begint het toch een beetje te kriebelen. Wanneer het pad het groen achter zich laat is gelijk duidelijk dat er een grote hoeveelheid water per minuut naar beneden klettert. Met de regenjas aan wordt besloten te kijken of het toch lukt om het droog te houden achter het watergordijn.

Het is een bijzonder uitzicht over het fjord door het filter van het watergordijn. Na het maken van de fotoserie is het tijd om terug te wandelen. De terugweg gaat meer heuvelop, maar zelfs voor vlakke-land-wandelaars is het goed te doen. Voorzien met een serie bijzondere foto’s  komt de wandelgroep terug op de parkeerplaats en is het tijd om de schoenen weer te wisselen en de uitgestippelde autoroute verder te volgen.

De wandelgroep is het er over eens: op het bord aan het begin van de wandeling is de wandelaar uitgerust met een rugzak. De wandeling is niet zo zwaar dat het nodig is zwaar bepakt de wandeling te maken. Dat geeft ook alle vrijheid om soepel het klimwerk uit te voeren.

Ps. ondanks het feit dat de wandeling in een dorpje begint was er geen terrasje voor koffie met gebak. De wandeling ligt niet direct op een route naar iets, maar het was voor de omweg (voor deze wandelgroep) zeker de moeite waard.

Facebooktwitter