Afstand: 8 kilometer (592 hoogtemeters)

Waar: Hafslo (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een uitdagende wandeling naar de top, inclusief mooie, bewolkte uitzichten over het fjord.

Startpunt: parkeerplaats aan de zandweg

Beoordeling: 8,5

Het is even zoeken naar de parkeerplaats van de wandeling (het feit dat de straten en zandwegen hier niet voorzien zijn van een naambordje of zelfs een naam maakt het voor de gps niet direct eenvoudig), maar na twee pogingen en een paar aanvullende aanwijzingen in het Noors is de parkeerplaats dan toch gevonden.

Met de wandelschoenen aan en de regenjas in de rugzak (het regent niet hard genoeg om direct al de regenjas aan te doen) kan de wandeling beginnen. Het eerste routebordje is snel gevonden en daarmee ook het eerste verrassingsmoment. Was op de informatiefolder de wandeling nog als ‘blauw/eenvoudig’ ingedeeld, op het routebordje is de wandeling ineens ‘rood/uitdagend’ geworden. Toch wordt besloten gewoon door te wandelen.

Het eerste deel van de wandeling tussen de bomen is nog goed te doen. Maar net wanneer de wandelaars ervan overtuigd zijn dat de wandeling toch echt blauw is, gaat het zandpad ineens toch behoorlijk steil omhoog. Dus toch rood. Met op z’n tijd een korte stop om over het landschap uit te kijken en op adem te komen gaat het toch langzaam maar gestaag vooruit.

Het zandpad wordt al snel ingeruild voor een pad bezaaid met keien die afgewisseld worden door vlonders en een stenen trap. ‘Never a dull moment’, want het blijft goed opletten waar de volgende stap gaat landen.  Bij de eerste hut die bereikt wordt, is het tijd voor een korte pit stop. Op het bankje met uitzicht over het fjord is het tijd voor koek en zopie. Met de zon achter de wolken verscholen, voelt het toch snel fris aan en wordt besloten verder te wandelen richting de top.

Een paar uitdagende klimmetjes en een hele verzameling losliggende stenen houden het wandeltempo laag. Tegen de tijd dat de top van de wandeling in zicht komt is het zandpad onder alle stenen verdwenen en is het tempo bijna teruggezakt tot een kilometer per uur. Jammer genoeg  hangen de wolken vandaag laag en is het uitzicht over het landschap minder wijds, maar zeker niet minder mooi. Na een korte theepauze (alleen zelfcatering op de top beschikbaar) is het tijd om de weg terug te zoeken. Ondanks dat de terugweg vooral heuvelaf gaat, ligt het wandeltempo niet indrukwekkend veel hoger als tijdens de klim.

Met ruim drie uur op de klok wordt de parkeerplaats weer bereikt. Conclusie van de wandelgroep voor de wandeling: uitdagende en mooie wandeling.

Ps. vanaf de top kan de afdaling ook aan de andere kant gemaakt worden. Voor de wandelgroep was dit geen optie omdat er dan geen pad vanaf de voet van de afdaling terug naar het startpunt te vinden is. (anders dan de hele route in tegen gestelde richting te lopen)

Facebooktwitter