Afstand: 5 kilometer

Waar: Bergen (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: eindpunt van de kabelbaan Mount Floyen

Samengevat: een kort rondje, via het uitkijkpunt op Mount Floyen met aansluitend de afdaling te voet terug naar de haven van Bergen.

Beoordeling: 7,5

Na de wandeling op Mount Ulriken, staat nog een tweede wandeling op hoogte op het programma: Mount Floyen. In plaats van een ritje met de gondel, wordt de wandelgroep voor dit rondje met de kabelbaan (geopend ruim honderd jaar geleden, in 1918) naar boven gebracht.

Eenmaal boven is er een mooi uitzicht over Bergen. Het binnenkomende cruiseschip lijkt vanaf het uitkijkpunt niet meer dan een dobberend luciferdoosje. Bij het routebord is het moeilijk kiezen uit alle exotische bestemmingen. Omdat de tijd beperkt is moeten zowel de noord- als de zuidpool maar wachten en wordt het een wandeling om het meertje.

De route wijst zicht eigenlijk vanzelf. En mocht je twijfelen, op een zonnige dag zijn er genoeg wandelaars waar je (op gepaste afstand) achter aan kunt wandelen. In een rustig vakantietempo wordt het grindpad om het meer gevolgd. De gekozen route blijkt een groot voordeel te hebben: het pad is nagenoeg helemaal vlak. Zonder al te veel inspanning wordt het uitkijkpunt met uitzicht over Bergen weer bereikt.

Op de traptreden worden de mogelijkheden besproken. Optie één is de kabelbaan weer terug en optie twee is via het zandpad naar beneden wandelen. De meningen zijn verdeeld. Een deel van de wandelgroep besluit het treintje te nemen en een ander deel besluit de benenwagen nog een keer in beweging te zetten.

Met de coördinaten van het trefpunt vastgelegd gaan de twee groepen op pad. Het wandelpad gaat in een slingerende beweging richting het stadscentrum. Gelukkig is het pad breed genoeg voor het tweerichtingsverkeer. Het laatste deel van de afdaling gaat tussen de huizen door en maakt nog gebruik van een paar strategisch aangelegde trappen. Aan de voet van de laatste trap komen de twee groepen elkaar weer tegen en is het tijd voor koffie.

Algemeen oordeel van de gezamenlijke wandelgroep: een prima tijdsbesteding en een aardige wandeling. Vooral het uitzicht over Bergen is de moeite waard.

Ps. Op Mount Floyen zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Wie meer tijd heeft kan minstens een hele dag over de paden zwerven. Wie het wandelen af wil wisselen: bij het meertje liggen kano’s te wachten.

Facebooktwitter