Afstand: 12 kilometer

Waar: Rhoon (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan het eind van de Schenkeldijk, Rhoon

Samengevat: Een mooie wandeling door het natuur- en recreatieschap IJsselmonde. Langs de rivier over het plankenpad, onder de knotwilgen door en een klimmetje naar het kunstwerk voor een uitgestrekt uitzicht, in tweevoud, over het landschap. Inclusief een bijzondere ‘ selfie’-optie.

Beoordeling: 9

Vandaag ligt het startpunt van de wandeling op de parkeerplaats verstopt aan het eind van een smal weggetje net buiten Rhoon. Het eerste deel van de wandeling gaat tussen de golfgreens door. Het is dus even oppassen voor afzwaaiende golfballetjes. Met behulp van de aanwijzingen van het wandelroute netwerk IJsselmonde is de weg eenvoudig te vinden.

Eenmaal voorbij de golfbaan wordt een wandelpad gevonden met mooie doorkijkjes op de ‘Oude Maas’. Op een vroege ochtend is het drukker op de rivier dan op de wandelpaden. Dus genoeg stilte om fluitend te door doorbreken voordat het wandelpad over het gras wordt ingeruild voor een schelpenpaadje.

Onder het groen van de oneindige rijen knotwilgen volgt het pad de oever van de rivier. Waar het water wel heel dicht bij het pad komt, wordt het zand ingewisseld voor een plankenpad. Het pad is niet echt smal, maar toch blij dat er geen tegenliggers zijn op dit stukje van de route. Aan het eind van het plankenpad krijgt de wandelaar weer vaste grond onder de voeten.

Nog meer mooie paadjes onder de wilgen door, en na een paar kleine klimmetjes over de bruggetjes wordt de ‘Jan Gerritsepolder’ bereikt. In dit gedeelte van de route heeft de wandelaar een mooi uitzicht op de Hollandse luchten. Het kunstwerk bovenop de aangelegde heuvel trekt de wandelaar bijna automatisch over de rechte wandelpaden naar boven.

De beloning is een wijds uitzicht over het landschap. De grote spiegel voegt moeiteloos een extra dimensie aan het landschap toe en geeft een nieuwe invulling aan het begrip ‘selfie’. De route volgt het andere wandelpad weer naar beneden. Zoekend naar een paar alternatieve mogelijkheden voor de terugweg, gaat het van knooppunt, naar kruispunt, naar knooppunt. Onverwacht snel komt de golfbaan weer in zicht en kan ook de finish niet meer ver weg zijn.

Het laatste stukje gaat over een dijkje. Mooie ondergrond om het zand van de schoenen te stampen voor de verrassend afwisselende wandeling, met mooie door- en uitkijkjes wordt afgerond. Zeker de moeite waard.

Ps. Met de informatie van het wandelroute netwerk IJsselmonde kunnen verschillende wandelingen door IJssemonde gemaakt worden. Deze wandeling door de Carnisse grienden is slechts een eerste greep uit de mogelijkheden. Meer informatie is eenvoudig te vinden op de website ontdekijsselmonde.nl

Facebooktwitter