Afstand: 2 kilometer

Waar: Hendrik-Ido-Ambacht (Nederland)

Gpx bestand: op aanvraag beschikbaar

Startpunt: Veersedijk 301, Hendrik-Ido-Ambacht

Samengevat: Een bijzondere wandeling door de Sophiapolder. Wadlopen is alleen mogelijk met de gids van het Zuid-Hollands Landschap. Alternatief voor het wadlopen is een wandeling over het plankier.

Beoordeling: 9

Op de kleine parkeerplaats bij de aanlegsteiger van het Zuid-Hollands Landschap worden de witte gympen omgewisseld voor een paar oude wandelschoenen. Na het stevig aantrekken van de veters en het leggen van een dubbele knoop kan het avontuur beginnen: wadlopen in de Sophiapolder. Een paar keer per jaar is het mogelijk om onder begeleiding van twee gidsen van het Zuid-Hollands Landschap een wandeltocht door de modder te maken.

Wanneer de wandelgroep compleet is, wordt de motor van het veerbootje gestart en kan de korte overtocht over de rivier gemaakt worden. Soepel stappen de deelnemers van de wandeling aan de andere kant van het water weer aan vaste wal. Voorzien van een stevige stok en korte uitleg over de ideale looptechniek (‘lopen als een ballerina, tenen eerst dan de hak’) om niet volledig vast gezogen te worden in de modder, gaat de groep van start.

Om een beetje warm te lopen, wordt het eerste deel over het plankier gewandeld maar dan moet de groep er toch aan geloven. Via de meegebrachte trap, of met een zwierige sprong belanden alle wandelaars letterlijk met de voeten in de modder. Met de gids voorop om de meest veilige route te kunnen volgen (er staan geen routebordjes) komt de groep in beweging. Elke stap zorgt voor opspattend water, modder en de nodige hilariteit.

Regelmatig wordt er een pauze ingelast om even achterom te kijken en de achter gelaten sporen te bekijken. ‘Niet te lang stil staan op dezelfde plek’, is de volgende tip van de gids.  ‘Als je weg dreigt te zakken in de modder, gewoon een tandje hoger en doorlopen’, blijkt een tip te zijn die makkelijker gezegd is dan gedaan is. Vooral wanneer de voeten sneller wegzakken dan de benen het tempo op kunnen voeren, is de tip goed, de uitvoering lastiger.

Aan de overkant van de polder klimt de groep via het trapje de modder uit voor een mooi uitzicht over de rivier. Dan is het tijd om om te keren en via dezelfde modderbak terug te lopen. Een bezoekje aan de vogelkijkhut wordt als klein uitstapje aan de route toegevoegd. Nog een keer gaat gaat het het door de modder in de richting van het eindpunt.

Daar is het voor de meesten nog een hele uitdaging om de schoenen, met behulp van liters rivierwater,  schoon genoeg te krijgen om met het veerbootje mee te mogen voor het tochtje terug naar de kade.

Algemeen oordeel over deze bijzondere belevenis: een gezellige groep, enthousiaste gidsen en modder tot ver boven de knieēn, maken het tot een bijzonder avontuur. Een geweldige middag beleefd.

Facebooktwitter