Afstand: 2 kilometer

Waar: Saint Jean d’Arves (Frankrijk)

Gpx bestand:  hier beschikbaar

Samengevat: Een korte wandeling inclusief steile klim en een dorpsfeest.

20273865479_b71ab4687f_o

 

Voor een weekje in de Alpen om een paar wandelingen op hoogte te maken. Neergestreken in een klein dorp, waar naast de oorspronkelijke bebouwing veel appartementengebouwen staan.

Op veel plaatsen is aangeplakt dat dit weekend in het hoger gedeelte van het dorp er feest is, “Fête du Pain”, feest van het brood. Omdat er in het ook verschillende wandelingen vanuit het dorp te beginnen zijn, wordt voor een combinatie gekozen.

Mooi op tijd in het dorp aanwezig om te zien hoe met de hout gestookte oven (Four de Pain, in dit dorp een gezamenlijke dorpsoven) brood wordt gebakken. Bij binnenkomst is er, volgens Frans gebruik, direct wat te drinken en na een poosje kun je op het pleintje de geur van versgebakken brood al ruiken. Naast het broodbakken is er blaaskapel dit wat deuntjes (ongelofelijk vals maar met volle overtuiging) wegblaast en is er een dansgroep in klederdracht. In een paar kramen wordt lekkere broodjes en taartjes verkocht, al met al een echt dorpsfeest.

Na een poosje beginnen de voeten toch wel wat te kriebelen (niet om mee te dansen, mijn outfit past niet echt bij dat van de dansgroep), tijd dus om de wandeling te gaan maken.

Het begin van de wandeling is even zoeken, hoewel het dorp heel (heel) klein is zijn er toch een paar weggetjes waaruit gekozen moet worden. Natuurlijk is de eerste keuze verkeerd. Na een paar honderd meter is dat wel duidelijk. Dus even terug en het andere weggetje inslaan (rechts van het huis langs in plaats van links). Het pad gaat bijna recht naar boven, en omdat het de eerste wandeling in de bergen is, protesteren de kuiten gelijk. Maar het uitzicht maakt veel goed. Beneden is te zien hoe een ander stel wandelaars ook op zoek is naar het begin van de route. Na 5 minuten klimmen geven ze de moed op en komen ook niet meer in zicht op het andere weggetje. Tijdens het eerste stuk van de wandeling zijn nog flarden van de feestmuziek te horen.

DSC_0302

Het vervolg van de route leidt tot een kleine discussie in de groep. Moet er nog verder geklommen worden (deze optie kent een paar tegenstanders) of onder het draad door een stukje vlak? Volgens de kaart moet er nog een stukje geklommen worden. De oplossing is om onder het draad door te gaan, een stukje vlak te lopen om daarna de klim naar het hoogste punt van de wandeling te maken.

De route slingert nog een paar keer over het veld, maar bereikt dan toch de t-spitsing waar de terugweg begint. Gelukkig gaat het vanaf dit punt vooral over vlak terrein of daalt het pad af. Zo nu en dank is er weer accordeonmuziek te horen, we komen dus weer in de buurt van het dorp.

DSC_0297

Terug in het dorp (waar zie je nog de takkenbossen naast de deur opgestapeld?) nog de laatste feestelijkheden mee gemaakt. Daarna is het tijd om richting huis te gaan. Een bijzondere wandeling, vooral door het feest.

Ps. het versgebakken brood is aan het eind van de ochtend te koop. Nog heerlijk warm.

Facebooktwitter