Afstand: 9 kilometer

Waar: Kinderdijk (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Molenstraat, Kinderdijk

Samengevat: Een wandeling langs de molens van Kinderdijk. Om niet hetzelfde (drukke) pad heen en weer te lopen, trekt de wandeling na de laatste molen op rij nog een stukje door en komt door de ‘achtertuin’ terug naar Kinderdijk.

Beoordeling: 8,5

Vandaag even getwijfeld of de eerste stop van de wandeling de souveniershop moet zijn om een paar klompen te gaan halen. Want hollandser wordt het waarschijnlijk dan niet: een wandeling langs de molens van Kinderdijk op de klompen. Maar als even met gezond verstand over het idee wordt nagedacht ligt de conclusie voor de hand: wanneer je als wandelaar/niet geoefende klompendrager een ander aandenken dan een hele verzameling blaren aan het rondje van negen kilometer wil overhouden, is het een beter idee om toch maar de gewone wandelschoenen aan te doen.

Vanaf het startpunt gaat de route in een rechte lijn naar de Nederwaard. Het pad biedt direct zicht op de molens. In een gemoedelijk wandeltempo gaat het vooruit, met de nodige rustmomenten om een foto te maken.

Het is hier en daar even uitkijken om niet onbedoeld door het beeld van een andere fotograaf te wandelen. Vandaag staat er genoeg wind om een paar molens in bedrijf te hebben. Ronddraaiende wieken met de zeilen er op komen met de regel van de klok zoevend voorbij.

De route is eigenlijk niet te missen. Gewoon het water blijven volgen. Met een blik op de klok wordt duidelijk dat er vandaag geen tijd is voor de lange route. Dus wordt de binnenbocht genomen en bij de brug de oversteek naar de andere kant van gemaakt. Via het fietspad gaat de route in de richting van de bebouwde kom. Het is even zoeken, maar dan wordt de Tiendweg gevonden.

Na een paar honderd meter houdt het asfalt op en gaat de route verder over een smal zandpad. Na een paar mooie doorkijkjes tussen het groen door en met uitzicht op twee molens wordt de uitdaging van de wandeling bereikt: twee bruggetjes (zonder leuning maar gelukkig niet te smal). Elegant wordt de overkant bereikt en gaat de route door het enkelhoge gras verder.

Bij de eerste molen is het weer even zoeken naar de route, maar al snel worden de pijlen weer gevonden. Nog een klein stukje smal pad voordat het voetpad langs de doorgaande weg bereikt wordt. Met uitzicht over de Lek worden de laatste meters van de wandeling afgehandeld.

Op de parkeerplaats wordt de wandeling nog even kort besproken. Kinderdijk kan niet in het lijstje van Nederlandse wandelingen ontbreken. Het eerste deel over het asfalt geeft mooie plaatjes, maar het tweede deel is favoriet. Hoewel het misschien niet de meest typerende plaatjes van Kinderdijk oplevert, bieden het zandpaadje, het bruggetje, de molens en de rust meer dan genoeg.

Facebooktwitter