Afstand: 8 kilometer

Waar: Wenum Wiesel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Wieselseweg, Apeldoorn

Samengevat: Een wandeling door de bossen van het Kroondomein bij Apeldoorn. Let op: een deel van de wandeling is van september tot en met december gesloten.

Beoordeling: 7,5

Vandaag ligt het startpunt voor een wandeling door het bos op de parkeerplaats net buiten de bebouwde kom van Apeldoorn. Omdat het geen lange wandeling is kan de zware rugzak in de auto blijven en wordt met lichte tred aan de wandeling begonnen.

Nog net voordat veel bospaden worden afgesloten voor bezoekers, is er nog genoeg keuze voor de wandeling. Zonder kleerscheuren wordt het wildrooster overgestoken (voor wie het makkelijker wil kan door het loophek naast het wildrooster).

Op het eerste kruispunt wordt de keuze beperkt omdat er toch een bospad is afgesloten, dus kiezen de wandelaars voor een van de bospaden aan de rechterkant van de brede zandweg. Bij elk volgende kruispunt of t-splitsing is er weer een klein dilemma, maar in goed overleg wordt er snel een keuze gemaakt.

Zo slingert de route willekeurig door het bos. Wanneer er vier kilometer op de teller staat, wordt besloten om weer richting de parkeerplaats te gaan wandelen. Via een klein omweggetje langs het uitkijkpunt gaat het gestaag de goede kant op. Hier en daar is er wat geritsel in het struikgewas, maar niet elk dier heeft evenveel belangstelling voor de wandelaars.

Net voordat het laatst zandpad wordt gekozen, moet de wandelaar vol op de rem. Iets verder op stapt een zwijn, zonder uit te kijken en de wandelaars komen toch duidelijk van rechts, tussen het groen uit en het zandpad op. Binnen een oogwenk, maar net traag genoeg om nog op de foto vastgelegd te worden, heeft het beest de overkant bereikt en verdwijnt het weer tussen de lage begroeiing.

Het laatst stukje van de route wordt met net iets meer aandacht voor het geritsel in het struikgewas afgelegd. Op de parkeerplaats wordt het stof van de broek geklopt en er een punt achter de wandeling gezet.

Ps. het kan druk zijn met zwijnen, herten en reeën in het Kroondomein. In de wandeling van vandaag was er minder wild te zien, maar het blijft wel opletten voor overstekend wild. Verkeersregels gelden niet voor viervoeters.

Facebooktwitter