Afstand: 9 kilometer

Waar: Garderen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Hogesteeg 50, 3886 MA Garderen

Samengevat: Een wandeling door de bossen bij Garderen en langs de schaapskooi. Bij het hek van Klein Boeschoten is het ook voor wandelaars even oppassen voor het schrikdraad.

Beoordeling: 7

Op de Veluwe zijn oneindig veel boswandelingen te maken. Vandaag heeft de wandelgroep gekozen voor een rondje bij Garderen. Voordeel is dat het startpunt niet ver van de snelweg ligt, nadeel is dat de rust regelmatig verstoort voor door het geraas van het verkeer op de achtergrond.

Zonder al te veel moeite wordt er een parkeerplaats gevonden en kan de groep op pad gaan. Na een klein stukje over de verharde weg slaat de route rechtsaf richting de zandpaden in het bos. Het brede pad is niet te missen.

Met weinig ander verkeer op de wegen en paden wandelt de groep in een rustig tempo door het groen. Het enige rumoer in de omgeving wordt veroorzaakt door verschikt opvliegende vogels die luid hun ongenoegen laten blijken. Op de paar kruispunten in de route kan er zonder veel aandacht over gestoken worden.

Bij de schaapskooi wordt er even overlegd of het tijd is voor een koffiepauze. Besloten wordt om de beweging er in te houden en de koffie aan het eind van de wandeling te organiseren. Bij het hek van Klein Boeschoten blijkt de grootste uitdaging van de wandeling te liggen: drie extra schrikdraden, boven het klaphek. Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak: klaphek open houden door wandelaar 1 en diep genoeg door de knieën door wandelaar 2 en zo voort. Wanneer de hele groep veilig de andere kant van het hek bereikt heeft kan er weer rechtop verder gewandeld worden (het hek met schrikdraden er boven aan de andere kant van het bos blijkt niet onder stroom te staan).

Het laatste deel van de wandeling heeft geen grote verrassingen meer. Voor de broodnodige variatie verlaat de wandelgroep het brede zandpad en volgt een smal pad tussen de bomen door.

Het bospad brengt de wandelaars naar het brede zandpad aan de achterkant van de parkeerplaats. Door het hek voor de laatste meters van de wandeling en op naar het terras voor koffie. Algemeen oordeel van de wandelgroep: een prima boswandeling. Weinig spanning, veel ontspanning. Wel een paar lange rechte stukken maar op zijn tijd afgewisseld met smalle bospaadjes. Eindpunt bij een terras is altijd een pluspunt.

Facebooktwitter