Afstand: 7 kilometer

Waar: Schoonrewoerd (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan de Dorpstraat Schoonrewoerd

Samengevat: Een wandeling door de boomgaard en  over de dijk bij Schoonrewoerd. Uitdaging van de dag was de oversteek met het handveer. Met droge voeten de overkant bereikt.

Beoordeling: 6,5

Vandaag is Zuid-Holland de wandelbestemming. In Schoonrewoerd ligt het startpunt van de wandeling. Vanuit het kleine centrum gaat de route in de richting van de eerste boomgaard. Half september hangen de bomen vol met appels en peren.

Met een uitstapje door de boomgaard van Zuid-Hollands Landschap (het is een doodlopend pad door het hoge gras, dus na een omtrekkende beweging staat de wandelgroep terug daar waar het fietspad verlaten is) gaat de route in de richting van de dijk.

De wandeling gaat over de dijk in de richting van Leerdam. Wanneer het bordje van het handveer in het vizier van de wandelaars komt, is de beslissing snel genomen. De uitgestippelde route wordt verlaten om de oversteek met het handveer te gaan maken.

Met vereende krachten (de een maakt foto’s de ander trekt het veer op pure spierkracht naar de overkant en dan is er nog de ontspannen passagier), trekken de wandelaars zich met het handveer naar de andere kant van het water. Met weer vaste grond onder de voeten, gaat de wandeling, nu door de provincie Gelderland, over het asfalt weer in de richting van Schoonrewoerd.

Nog een keer, nu met een brug, het water over om terug te komen in Zuid-Holland. Langs het ‘Wiel van Bassa’ neemt de wandelgroep nog een historische weetje mee: ‘Met een oppervlak van dertien hectare is het Wiel het grootste doorbraakwiel van Nederland. De kolk is ontstaan bij een doorbraak van de dijk in 1573’.

Na nog een klein stukje over de dijk, voor de route de dijk af gaat in de richting van Schoonrewoerd. Nog meer boomgaarden als decor, voor het eindpunt van de wandeling wordt bereikt. Tijd voor koffie (de appeltaart moet nog even wachten).

Ps. de dag was begonnen met het plukken van appels voor de appeltaart tijdens de fruitplukdag in boomgaard van het Zuid-Hollands Landschap. Een korte wandeling (inclusief ladder en schepnetje tussen de appel- en perenbomen) gemaakt.

Facebooktwitter