Afstand: 9 kilometer

Waar: Ede (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Planken wambuisweg 1a 6718 SP Ede

Samengevat: Een gemarkeerde wandeling (gele stip op grote keien) over de hei en door het bos van Planken wambuis. Aan het eind een kleine variatie op de route.

Beoordeling: 7,5

Wie de zonsopkomst wil zien, moet vroeg de wandelschoenen aan hebben. Hoewel niet voor het krieken van de dag staat de auto geparkeerd vroeg geparkeerd en zit de eerste kilometer er al op voor de zon ruim boven het maaiveld uitkomt. De grote stenen met gele stip zijn eigenlijk niet te missen, dus kan de meeste aandacht naar de omgeving en het wandelgezelschap besteed worden.

Na het eerste rechte pad ligt bij de eerste t-splitsing de kei met stip duidelijk zichtbaar in het veld. Willekeurig wordt besloten om links af te slaan en de route met de klok mee te wandelen.

De route volgt de zandpaden door het bos, over het randje van de hei om vervolgens toch weer het bos in te steken. In de randen langs de paden zijn duidelijk de sporen van de wilde zwijnen te zien, maar voor vandaag houden de dieren zich buiten beeld van de wandelaars.

Vanuit het bos wordt weer de oversteek naar de hei gemaakt, voordat het volgende bospad weer gevonden wordt. Het voordeel van een ochtendwandeling in September is dat het je kan lukken om bijna letterlijk voor dag en dauw weer terug te zijn van een rondje over de hei. De laatste slinger in de wandeling is een kleine variatie op de gemarkeerde route.

Met de wandelschoenen behoorlijk nat van de dauw doen de wandaars op het laatste zandpad toch nog een beetje stof opwaaien.Ook op de terugweg wordt de veilige route door het klaphek in plaats van het wildrooster genomen en de finish over te gaan.

Algemeen oordeel van de wandelaars: ondanks het feit dat het een gemarkeerde route was, zo op de vroege ochtend kom je weinig tegenliggers tegen, een mooie en afwisselende route. Niet de meest spannende wandeling maar wel een heel ontspannen wandeling.

Ps. onderweg geen terrasjes. Hoewel dat tijdens de vroege ochtendwandeling geen gemis was.

Facebooktwitter