Afstand: 9 kilometer

Waar: Ede (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 3, Ede

Samengevat: Een klompenpadwandeling over de Veluwe. Bos, velden en een van de oudste molens van Nederland.

Beoordeling: 7

Op de ruime parkeerplaats bij Landgoed Kernhem worden de wandelschoenen voorzien van een mooie strik en kan de wandeling van start gaan. Voor het gemak is er gekozen voor een uitgepijlde wandeling uit de collectie klompenpaden.

Via de klinkerweg gaat de wandeling (er wordt met de klok meegewandeld) in de richting van het eerste zandpad. De route slingert  tussen de bomen door over het Landgoed Kernhem. Wanneer de andere kant van het landgoed bereikt is slaat de route links af. Het is even zoeken naar het pad. Het blijkt verstopt te liggen onder bijna kniehoog gras.Na honderd meter door het gras geploeterd te hebben en na vier bijna valpartijen, wordt besloten voor veiligheid te gaan en op de verharde weg, naast het graspad te gaan lopen.

Via de achterdeur wordt het grasveld bij de molen bereikt. Met nog maar een paar kilometer op de teller zijn de bankjes, het decor en het zonnetje een goed excuus voor de eerste pauze. Na wat extra kleur op de wangen te hebben gekregen is het toch weer tijd om in beweging te komen.

De route volgt het zandpad tussen de weilanden door. Tegen de tijd dat de aandacht voor het vinden van het volgende routebordje wat verslapt op het lange rechte stuk, slaat de wandeling onverwachts rechts af. Aan het eind van het pad gaat het de verharde weg op. Aan de andere kant van het spoor gaat de route weer een stukje door het bos, over nog meer velden om dan nog een keer het spoor over te steken.

Via nog een paar bospaden wordt het fietspad langs het spoor bereikt en gaat het in een lange rechte lijn in de richting van Ede. Nog een laatste omtrekkende beweging langs Huis Kernhem (meer dan twee honderd jaar geleden gebouwd op de plek waar ooit zelfs een burcht heeft gestaan) en door de kruidentuin. Via de boog in de heg wordt de doorsteek gemaakt in de richting van de parkeerplaats.

Vandaag is het pannenkoekenhuis dicht, dus wordt het thee drinken uit de thermoskan voordat de wandeling officieel wordt afgerond. Bij de thee (met koekje) wordt de wandeling besproken. Op zich geen slechte wandeling, een groot deel van de route gaat over onverharde wegen en de molen is zeker een pluspunt. Het laatste deel langs het spoor is niet het mooiste en haalt het enthousiasme over de wandeling iets naar beneden.

Facebooktwitter