Afstand: 7 kilometer

Waar: Vlijmen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: het terras van ‘De kluis eten en drinken’, Plein 7 Vlijmen

Samengevat: de een-na-laatste etappe van team west van de Zuiderwaterliniemars 2018 wandelt van Vlijmen naar Fort Hedikhuizen. Mooie wandeling door het Brabants landschap.

Beoordeling: 8 (met bonus voor goed gezelschap en mooie historische verhalen)

Van 16 tot en met 23 september leggen twee kleurrijke teams in wisselende samenstelling de route langs de Zuiderwaterlinie af. Team Oost wandelt in acht etappes van Grave naar Heusden terwijl team West in acht etappes van Bergen op Zoom naar Heusden trekt. De wandelaars van team West starten voor de een-na-laatste etappe in Vlijmen.

Na een goede start van koffie met (geweldige) appeltaart gaat de wandelgroep op pad. Via het centrum van Vlijmen gaat het in een gemoedelijk tempo in de richting van het buitengebied. Wanneer het fietspad op de dijk wordt bereikt, komt het eerste kunstwerk van Tijs Rooijakkers in beeld. De houten naalden liggen strategisch in het landschap.

Na een korte stop volgt de groep de dijk met uitzicht op de oude eendekooien en wordt het tweede kunstwerk bereikt, ‘niet vechten maar hechten’. Met een luisterend oor voor de boeiende historische verhalen over de mandenmakerij in Vlijmen kabbelt de wandeling ontspannen verder.

Op de dijk bij de Haarsteegse wiel wordt de wandelgroep opgewacht door een verhalenverteller. Hij neemt de wandelaars mee naar het verleden en vertelt vol overgave over nut en noodzaak van de waterlinie en  het ontstaan van het Haarsteegse wiel (met 20 meter het diepste wiel van Nederland).

Na de ingekorte toelichting  wandelt de groep verder over de dijk in de richting van de sluis. Als je niet beter weet loop je ongemerkt over het bouwwerk waarin meer dan een miljoen bakstenen zijn verwerkt heen. Alleen de uitstekende pennen van de sluisdeuren verraden het bouwwerk dat een paar meter lager verstopt ligt.

Voordat de laatste meters van de wandeling worden afgehandeld, wordt er een kleine omweg met uitzicht op de sluis gemaakt. Na het klimmetje terug naar het fietspad wandelt de groep richting de eindstreep. Onder de poort van Fort Hedikhuizen door en daarmee over de dagfinish. Na de pauze is er nog tijd voor een rondje over de vestingwal voordat het grootste deel van de wandelgroep de bus in stapt om terug te rijden naar Vlijmen.

Facebooktwitter