Afstand: 11 kilometer

Waar: Ugchelen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: restaurant de Cantharel, van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen

Samengevat: Een afwisselende ‘klompenpadwandeling‘ door het bos, over de heide, langs een spreng (geschikt voor een kleine wedstrijd) en door het velden. Een steeds wisselend decor, inclusief een klein klimmetje.

Beoordeling: 8

Niet ver van de snelweg ligt het startpunt van de wandeling over de Veluwe. Uit de verzameling ‘klompenpaden’ is vandaag gekozen voor het ‘Ugheler Markepad’. Vanaf de parkeerplaats wordt de route direct opgepikt en gaat het langs de groentetuin van het hotel in de richting van het bos. De route volgt een hele verzameling brede zandpaden met een paar keer de uitdaging van een wildrooster.

Na het veilig oversteken van de drukke doorgaande weg, volgt de wandelgroep een klein stukje het fietspad. Met een klap valt het hek achter de laatste wandelaar dicht en gaat de  route richting de hei. Vandaag is er een dapper zonnetje dat nog probeert wat extra kleur op de wangen van de wandelaars te brengen.

Met een klein klimmetje wordt het hoogtepunt van de wandeling bereikt, maar net niet hoog genoeg om over de bomen een wijds uitzicht over het landschap te hebben. Het volgende klaphek wordt met iets meer beleid gesloten zodat het wild in het bos zich in alle rust verborgen kan houden.

Nog meer zandpaden door de bossen en over de hei voor er weer een blijkbaar onvermijdelijke wildrooster over gestoken moet worden. Aangemoedigd door het luide gehinnik van een pony wordt de andere kant van het rooster zonder problemen bereikt en gaat het via open velden verder.Bij het hek naast de spreng slaat de route onverwacht linksaf en volgt het kronkelende pad langs de spreng. Bij het bruggetje wordt een korte pauze ingelast voor een potje ‘Pooh sticks‘. Na tien pogingen is er nog geen duidelijke winnaar maar is het wel tijd om verder te wandelen.

Met een paar laatste omtrekkende bewegingen wordt de laatste kilometer van de wandeling afgelegd. Nog een keer goed uitkijken bij het oversteken van de drukke doorgaande weg en dan in een bijna rechte lijn naar de parkeerplaats.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: uit de collectie ‘klompenpaden’ haalt deze wandeling met gemak de top-tien. Afwisselend decor en bijna helemaal over zandpaden.

Ps. de Cantharel is een prima uitvalsbasis voor een wandeling over de Veluwe. Het bosgebied is groot genoeg voor een lange wandeling. De wandelgroep heeft gekozen om twee kortere wandelingen te maken en zo een pauze op het terras in te kunnen lassen.

Facebooktwitter