Afstand: 4 kilometer

Waar: Ravenstein (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Bleek 1, Ravenstein

Samengevat: Een wandeling over de dijk door het historisch centrum van  Ravenstein.

Beoordeling: 7,5

Voor vandaag staat een wandeldag in Brabant op het programma. De eerste wandeling is een korte stadswandeling door het vestingstadje Ravenstein. Vanaf de parkeerplaats trekt de route naar de dijk met uitzicht op de Maas. Bij het kanon, strategisch gericht op Gelderland, slaan de wandelaars rechtsaf en volgen de dijk. Het is even opletten, want met de kleine afstanden tussen de knooppunten ben je er zo een voorbij gewandeld. Tussen de huizen door gaat de wandeling weer in de richting van het compacte centrum. Bij het water steekt het okergele gebouw van het Leerlooierij Museum strak af tegen de herfstkleuren op de achtergrond.

Het volgende herkenningspunt is de stellingmolen. Gebouwd op het Bastion Utrecht staat de korenmolen uit 1857 hoog genoeg om wind te vangen en het koren te kunnen malen. Vanaf de molen wordt de doorsteek gemaakt naar de historische tuinhuisjes.

Nog meer overblijfselen van de vestingswerken voordat via het bruggetje wordt ravelijn Polleke bereikt. Onder het nu nog groene bladerdek van de hoge bomen door, gaat de wandeling langs het water van het vestingswerk weer in de richting van de dijk. Na een klein klimmetje wordt de weg op de dijk bereikt. Via nog een imposant kanon dat aan roerige tijden doet herinneren slingert de wandeling terug naar het centrum waar via een hele verzameling historische gebouwen langzaam maar gestaag richting de finish gaat.

Met het eindpunt van de wandeling al in zicht, kan de wandeling nog onderbroken worden voor een bezoek aan het Leerlooierij Museum. Terug op de parkeerplaats is het tijd om de schoenen te wisselen en naar het startpunt van de volgende wandeling te gaan van het wandeldagje Brabant. De stadswandeling door Ravenstein was meer dan de moeite waard.

Ps. in het centrum van Ravenstein zijn verschillende terrasjes voor een koffie-met-gebak pauze. Let wel op de openingstijden. Zaterdag om half negen in de ochtend blijkt te vroeg te zijn. Na de stadswandeling in Ravenstein, is de zevende etappe van de ‘Zuiderwaterliniemars‘ met startpunt Vlijmen de tweede wandeling van het dagje Brabant.

Facebooktwitter