Afstand: 11 kilometer

Waar: Nunspeet (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bezoekerscentrum staatsbosbeheer Plesmanlaan 2, 8072 PT Nunspeet

Samenvatting: een wandeling vanuit Nunspeet door het bos naar de zandverstuiving en terug.

Beoordeling: 7,5 (en 0,5 bonuspunt voor de grote zandbak)

Vandaag ligt het startpunt van de wandeling op een steenworp afstand van de voordeur van het bezoekerscentrum van staatsbosbeheer. De route volgt de wandelbordjes in de richting van de snelweg. Bij de rotonde is het even goed uitkijken.

Na het soepel overwinnen van het wildrooster steekt de route het zandpad op en kan de wandeling echt beginnen. Over de zandpaden slingert de route afwisselend door het bos en over de heide. De vogels doen hun uiterste best om boven het geluid van het geraas van de snelweg uit te komen en op de meeste plaatsen lukt ze dat met gemak.

Na een verzameling bospaden komt de zandverstuiving in zicht. Na een klein klimmetje is er een onbelemmerd uitzicht op de speeltuin van de dag. Tijd om een zandkasteel te gaan bouwen, ruimte en zand genoeg. Na een kwartier bouwen is het tijd om het bouwwerk weer met de grond gelijk te maken en de wandeling weer op te pakken.

De route maakt een grote omtrekkende beweging door de zandbak. Wanneer de wandelschoenen vol genoeg zitten met zand, is het tijd om weer een bospad op te zoeken, zodat er minder zand meegedragen wordt.

Fluitend gaat de wandelgroep weer in de richting van het beginpunt over de bospaden van ‘Landgoed het Willemsbos’ en het ‘Hendrikbos’.

Aan het eind van de wandeling staat de groep nog even stil bij de niet te missen kabouter. Acht weken geleden zat de kunstenares hier naast de boom. De kunstenares is naar huis, de kabouter staat geduldig in het zonnetje terwijl de wandelaars komen en gaan.

Vanaf het kunstwerk is het nog een klein stukje naar het eindpunt van de wandeling. Tijd voor een kopje koffie op een terrasje. Het stationshuisje net aan de andere kant van de parkeerplaats is een prima bestemming. In het zonnetje wordt nog even de wandeling besproken. Een afwisselende wandeling door het bos en over de hei maar het hoogtepunt was bouwen van een klein zandkasteel op de zandverstuiving. Het grootste deel van de wandeling wint het vogelgezang het van de autogeraas. Op de zandverstuiving is het zelfs muisstil.

Ps. vanaf de parkeerplaats aan de Elspeterweg kan de wandeling ook begonnen worden. Dat scheelt twee kilometer, maar ook een terrasje voor koffie.

Facebooktwitter